Een dag uit de praktijk

Onlangs ben ik weer een dag mee gaan kijken en assisteren bij onze dierenarts Annika ten Napel. Altijd super leerzaam en interessant!

Een van de paarden die die dag behandeld werd was een 12 jarige merrie. Een ontzettend leuk en knap paard, maar wat meteen opviel was haar overgewicht. Ze was te dik en had vet op de “gevaarlijke plekken”; bij haar manenkam, achter de schouder en op de billen. Verder gaf de eigenaresse aan dat ze erg stijf was.

Het eerste wat in mij op kwam was: “die zetten we op de Gluco Balance”.  Dit is hét middel voor de suikerstofwisseling. Dit had ze echter vorig jaar al gehad en hier was ze wel van opgeknapt, maar nog niet voldoende. Annika moest aan de slag dus!

Bij het monsteren was te zien dat het rechter bekken wat hoger was ten opzichte van het linker en de stijfheid was zichtbaar.

Na het doormeten met de lecherantenne kwam naar voren dat de suikerstofwisseling van de merrie niet goed was, maar dat was natuurlijk geen echte verrassing. Ook had ze een lage blaas en nier energie, wat de eigenaresse niet verbaasde omdat ze de urine af en toe erg donker vond. Verder was de blinde darm uit balans en geïrriteerd. Dit verklaarde weer waarom ze één kant op moeilijker wilde buigen en haar bekken aan de rechterkant vast zat. De blinde darm van een paard ligt namelijk aan de rechterkant van de buik en vrij hoog. In tegenstelling tot de mens is de blinde darm van een paard behoorlijk groot. Annika kwam uit op een disbacteriose oftewel een verstoring van de balans  in de bacteriële flora van de darm.

Hierdoor kan het ook komen dat de Gluco Balance niet voldoende zijn werk kon doen, de opname is minder goed.

Dit wetende moest er natuurlijk een behandelplan opgesteld worden. Eerst werd er kritisch naar het rantsoen gekeken, want dat is uiteraard de basis van alles. Het paard kreeg een sportbrok terwijl ze momenteel recreatief 2 à 3 maal in de week gereden werd. Dit moest duidelijk anders. De rijke sportbrok werd vervangen door een basic muesli (zonder teveel melasse etc.), verder moest de weidegang beperkt blijven en uiteraard moest ze meer gaan bewegen.

De merrie werd behandeld met onder andere acupunctuur en manuele therapie.

Verder kreeg ze Micro comp om de blinde darm te ondersteunen, Magnesium citrate voor de stijfheid in de spieren en Immuboost Pro om de blaas- en nierenergie aan te pakken.

Ik ben heel erg benieuwd hoe dit leuke paard er over een maand of 2 uitziet en hoe ze zich dan voelt!