Een Teckelkwaal

Zo’n 2 maanden geleden kreeg ik een berichtje van mijn moeder: Sanne doet raar. Het is denk ik handig om te weten dat Sanne een Teckel is, een échte Teckel. Dat ze weer eens een keer “raar” deed verbaasde mij dus in eerste instantie niets. Het is een verschrikkelijk lief, gezellig en knuffelig hondje, maar ook een ongekende dramaqueen en zeer luidruchtig.

Ze was ’s ochtends de tuin in gesjeesd omdat er een kat was gesignaleerd, die uiteraard dood moest of op zijn minst van haar terrein gejaagd, maar ze kwam eigenlijk vrij snel terug. Te snel… Ze ging op de bank in een hoekje liggen en bibberde een beetje.

Tja, eerste gedachtes? Kat heeft haar eindelijk terecht gewezen en een tik verkocht? Nee, geen tekenen daarvan te vinden. Verstapt? Iets tussen het kussentje van haar pootje? Alles grondig geïnspecteerd, maar nee niets te vinden. Dan maar even met rust laten, als er iets gebeurd is kan het zijn dat het nu gewoon nog de adrenaline is in combinatie met een vleugje teckeldrama. 

Bij het volgende berichtje ongeveer een kwartier later gingen er echter wel alarmbellen af. Ze wil niet echt lopen en als ze loopt zwalkt ze met de achterhand of zakt er doorheen.

Het zal toch niet? De beruchte teckelkwaal? Een hernia? Meteen naar de praktijk laten komen, waar ze gelukkig op dat moment ook meteen terecht kon (iets met “dat heeft zo moeten zijn” ?).

Daar bevestigde onze dierenarts waar wij al bang voor waren, dit is duidelijk een hernia.

Allereerst werd er natuurlijk een behandeling ingezet van onder andere acupunctuur. Dit moest de periode daarna ook meerdere keren herhaald worden. Daarnaast kreeg ze middelen mee om haar thuis verder te helpen.

Hondjes met hernia hebben natuurlijk pijn. Om niet meteen reguliere pijnstillers in te moeten zetten, deze kunnen behoorlijk belastend zijn voor andere de maag en lever, hebben wij gekozen om eerst een natuurlijke pijnstiller te proberen. Hier deed Sanne het goed op, we konden zelf wat “spelen” met de dosering en dit aanpassen aan het moment.

Omdat zowel lichaam als geest in een stresstoestand is geschoten en omdat ze zich natuurlijk zo rustig mogelijk moest houden kreeg Sanne ook meerdere malen per dag Strezz. Dit ontspande haar zónder dat ze heel suffig werd.

Ook de spieren van haar rug waren erg verkrampt, hiervoor hebben we een paar keer per dag de Back spray gebruikt.  Dit werkt ontspannend bij stijve en vastzittende spieren en is ook goed in te zetten na bijvoorbeeld een zware training.

Ook een fytotherapeutisch middel voor de rug en wervels is goed om mee te ondersteunen. Dankzij ingrediënten als Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Schietwilg (Salix alba) en Sint Janskruid (Hypericum perforatum) werkt het effectief bij stijve en vastzittende spieren. Bijzonder goed in te zetten bij rassen met een lange rug, zoals de Teckel.

Gelukkig is Sanne mede dankzij de goede zorg van mijn collega’s bij Den Hoek en de middelen van Phytonics weer in staat om lekker door het park en bos te crossen!