Michaël Maltha - Stress bij paarden

Michaël Maltha, van Maltha Horses, werkt veel met de producten van Phytonics.
In deze blog deelt hij zijn ervaringen met de Phytonics Strezz en Phytonics Magnesium citrate.

“In mijn werk heb ik veel te maken met sportpaarden en paarden die hoog in het bloed staan. Van deze paarden wordt verwacht dat ze scherp zijn en goede prestaties neerzetten.
Helaas komt het regelmatig voor dat juist deze paarden probleemgedrag gaan vertonen zoals steigeren, bokken of juist niet meer willen lopen (staken).
Dit kan diverse oorzaken hebben, denk hierbij aan een negatieve ervaring, verkeerde opvoeding/opleiding of lichamelijke klachten. Dit laatste wil ik altijd als eerste uitgesloten hebben voordat ik met een paard ga werken, dus bij twijfel stuur ik mijn klanten eerst door naar een specialist. Ik werk nauw samen met een aantal (gespecialiseerde) dierenartsen, waaronder Praktijk Den Hoek. Hier vind ik ze bijvoorbeeld erg goed met rugklachten.

De eerste keer dat ik met een paard werk geef ik ze helemaal niets. Ik wil weten hoe het paard is, “wat voor vlees ik in de kuip heb” zeg maar.
Paarden die nerveus en gestrest zijn hebben vaak ook een hoge spierspanning. Aanrakingen vinden ze spannend en in sommige gevallen erg vervelend. Deze paarden zet ik op de Magnesium. Ik merk dat dit ze helpt om van de spierspanning af te komen. Hierdoor ontspannen ze niet alleen makkelijker, maar hebben ze ook minder spierpijn na het werk. Dit heeft ook weer een positieve invloed op hun gemoedstoestand, ze worden rustiger in hun hoofd.

Daarnaast krijgen deze paarden de eerste periode Phytonics Strezz voor het werk. Hierdoor gaan de scherpe randjes eraf en merk ik dat ze zich beter kunnen concentreren en focussen.
Ik heb toevallig nu een paard op stal wat ook weer ontzettend goed op de Strezz reageert. Paard is nu pijnvrij, maar dit beseffen ze zich vaak in het begin nog helemaal niet. Het zijn gewoontedieren. Mens op rug is pijn, dat vergeten ze echt niet zomaar. Met de Strezz durft dit paard zich wat te ontspannen en zo kan ik die vicieuze cirkel makkelijker doorbreken.

Ik ben heel tevreden over de producten van Phytonics. Ik vind kwaliteit erg belangrijk en dat de producten dopingvrij zijn zodat ik er ook met wedstrijden gebruik van kan maken. Verder kan ik altijd terecht voor advies, ook erg prettig!”