Niet alles is altijd wat het lijkt - Praktijkvoorbeeld van Jeroen Duenk

In deze blog een praktijkvoorbeeld van een patiënt van paardenosteopaat Jeroen Duenk.
Door zijn jarenlange ervaring ziet Jeroen vaak al bij de eerste ontmoeting met een paard dat er meer en/of iets anders aan de hand is dan dat de eigenaar misschien denkt.

Jeroen legt uit: “Naast het lichamelijk onderzoek is observatie en kennismaking een belangrijk onderdeel van de anamnese. Aan de uitdrukking van een paard kun je al heel veel aflezen. Hoe is het orenspel? Hoe kijkt het paard uit zijn ogen, hoe staan de ogen in de schedel? Is hij wakker en alert of somber en in zichzelf gekeerd?
Zoekt het paard aandacht of wordt dit liever vermeden? Laat het paard zich benaderen? En ga zo nog maar even door.
Het paard in dit voorbeeld zou in eerste instantie een rij-technische problemen hebben, maar toen ik het paard voor het eerst zag wist ik vrijwel meteen dat er veel meer speelde.
Voornamelijk heel veel stress!”

In een lezing die Jeroen onlangs gaf, legde hij al heel duidelijk uit wat voor problemen blokkades in het CTO-gebied kunnen veroorzaken.
“Het CTO-gebied is het overgangsgebied van de halswervelkolom naar de borstwervelkolom. Het is een heel belangrijk gebied omdat in deze regio de complete zenuwvoorziening ontstaat van de voorbeen- en schouderspieren.
Voor het ruggenmerg is het CTO een belangrijke oorsprongsplaats  van het zenuwstelsel voor veel organen.
Jeroen ervaart dat veel blokkades in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld het TLO gebied
(de overgang van rug naar lenden), secundair zijn en hun oorsprong vinden in het CTO gebied.
De ademhalingsspier (middenrif), is de spier die de borstholte scheidt van de buikholte. Hij zit vast aan het borstbeen (en via de 1e rib dus aan het CTO) en aan de wervelkolom ter hoogte van de laatste ribben en de eerste lendenwervels (TLO).
Een paard wat niet goed in zijn vel zit houdt zijn ademhaling vast en “trekt de schouders op”. Hij zakt in de schoft. Je ziet bij deze paarden op den duur ook een slechte bespiering in dit gebied, onder het zadel.
Bij een te hoge ademhaling, wordt het middenrif gespannen. Dit heeft ook effect op de organen die zich in de buikholte bevinden, deze hebben letterlijk en figuurlijk minder ruimte om te functioneren.
Zo kunnen door blokkades in het lichaam ook interne problemen ontstaan.”
 
Jeroen legt uit: “Bij dit paard heb ik tijdens de eerste behandeling blokkades gevonden in de 1e halswervel en het CTO. Daarnaast had het paard problemen in het SI.
De grootste problemen waren eigenlijk de ademhalingsproblemen en de emotionele blokkade op de stofwisseling. Dit paard zat echt niet lekker in zijn vel en dit begon zich al te uiten in angst en frustratie.”

Uiteraard is dit paard uitgebreid door Jeroen behandeld en heeft hij de blokkades verholpen.
“Om dit paard verder te ondersteunen heb ik Phytonics Strezz en Liver comp ingezet.
De Strezz is een mooi middel om gespannen paarden te helpen ontspannen, zonder dat ze suf worden. De Liver comp heb ik in dit geval gekozen omdat er een emotionele blokkade op de lever was. Dit kon je al merken aan het gefrustreerde, en bijna gevaarlijke gedrag. Zo is ook de uitdrukking “iets op je lever hebben” ontstaan.
Een stagnatie of blokkade in de lever(energie) geeft vaak dit soort gedrag.
Binnen een week na de behandeling werd het paard al een stuk vriendelijker en meer benaderbaar!”

Foto 1 is het paard voor de behandeling, foto 2 is na  4 weken.
Wat een verschil!

 

Jeroen is gediplomeerd paardenosteopaat en -masseur en ook dryneedling kan hij toepassen. De manier van interactie met het paard en de combinatie van behandeltechnieken maken zijn werkwijze uniek en effectief.

 “Het bijzondere van de manier waarop ik met paarden werk is niet zozeer dat ik iets doe,  maar meer hoe ik met deze dieren samenwerk”