L-Lysine

L-Lysine vervult vele functies in het lichaam. Het is geconcentreerd in spierweefsel, helpt bij de absorptie van calcium vanuit het maagdarmkanaal, bevordert de botaanmaak en de vorming van collageen. Vitamine C is nodig bij de omzetting van lysine in hydroxylysine, wat vervolgens wordt ingebouwd in collageen.

De meest in het oog springende werking van L-Lysine is echter de werking tegen virale infecties. Met name herpes-infecties, bijvoorbeeld de koortslip (herpes simplex) of gordelroos (herpes zoster) kunnen effectief worden behandeld met L-Lysine. De effectiviteit bij genitale herpes is minder gebleken. Na de initiële ontdekking dat arginine groeistimulerend en lysine remmend werkte op de groei van vloeibare herpesculturen, is klinisch onderzoek verricht. Daaruit bleek dat wanneer de lysine/arginine-balans maar groot genoeg gehouden kan worden, de replicatie van virusdeeltjes onder controle kan worden gehouden. Men vermoedt dat de werking berust op de opname van het qua chemische structuur sterk gelijkende lysine in plaats van arginine door het virus. Arginine en lysine beconcurreren elkaar bij de opname vanuit het darmkanaal, en wanneer er een voldoende overmaat lysine is, dan zal het de opname van arginine effectief verminderen. L-Lysine is tevens nodig voor de vorming van antlichamen.

Vegetariërs hebben vaak een lysinedeficiëntie, omdat dit aminozuur sterk ondervertegenwoordigd is in bepaalde granen-eiwitten. Symptomen van een lysinetekort zijn o.a. afnemend concentratievermogen, chronische vermoeidheid, duizeligheid, groeiremming en een verminderde immuniteit.

Indicaties

  • herpesinfecties
  • virusinfecties in zijn algemeenheid
  • huidklachten die samenhangen met een herpesinfectie (koortslip, gordelroos, waterpokken, aften)
  • verminderd concentratievermogen
  • vegetarisme/veganisme

Contra-indicaties

In de aangegeven dosering zijn van L-lysine geen contra-indicaties bekend.

Bijwerkingen

Voor zover bekend veroorzaakt L-lysine in de aangegeven dosering geen bijwerkingen. Ook hogere doseringen zijn veilig. Studies hebben aangetoond dat langdurig innemen van 8000 mg per dag volkomen veilig is.

Interacties

Omdat carnitine in het lichaam gevormd wordt uit lysine, kan er bij lysinetekorten ook gemakkelijk een tekort aan L-carnitine ontstaan. Interacties met reguliere of natuurgeneesmiddelen zijn mogelijk. Raadpleeg hiervoor een deskundige.

Dosering

Recent (humaan) onderzoek wijst uit dat tijdens een virusinfectie een effectieve dosering L-lysine 1500 mg per dag is, een half uur voor de maaltijd met water in te nemen. Wanneer er geen symptomen meer aanwezig zijn, kan met een dosering van 500 mg per dag worden volstaan. Tevens dient de voeding arginine-arm en lysine-rijk te zijn (zie ook "synergisme").

Synergisme

Arginine-rijke voedingsmiddelen dienen te worden vermeden. Voedingsmiddelen die veel arginine bevatten zijn onder andere: chocola, carob, volle granen, noten en zaden, pinda’s, kokosnoot, haver, gelatine, uien en champignons. Voedingsmiddelen met een goede lysine-arginine-verhouding zijn dierlijke eiwitten (vis, kip, rundvlees, lamsvlees, melk, kaas, eieren), bonen, gierst, avocado, biergist en taugé. Ook de meeste groenten hebben een lysineoverschot ten opzichte van arginine. Vitamine C en bioflavonoïden hebben een beschermend effect op het lysinegehalte in het lichaam. Een basissuppletie van een goede multi, vitamine C en bioflavonoïden wordt daarom aanbevolen, naast de hierboven genoemde dieetmaatregelen.