De 5 elementen - Water (winter)

Element Water

Bij de winter hoort het element Water.
Watertypes zijn zeer alert, gevoelig, intelligent en wijs. Ze leven vanuit hun ‘onderbuikgevoel’. Ze zijn rustig en niet-opdringerig, maar ze rennen graag en zijn “watervlug”.
Ze hebben een heel sterke wilskracht en kunnen erg eigenwijs zijn. Ze kunnen zowel mensen als dieren heel goed inschatten. Ze zijn eenkennig, vaak op één baas gericht waar ze zich veilig voelen.

Watertypes leven vanuit voorzichtigheid en zijn altijd op zoek naar veiligheid. Angst speelt een grote rol bij dit element en ze zijn zeer terughoudend in nieuwe situaties en naar vreemden. Ze houden dan het liefst een veilige afstand of zoeken een schuilplaats en van daaruit wordt de situatie bekeken. Ze bibberen snel wanneer ze niet op hun gemak zijn.

Wanneer het element Water uit balans is dan gaat ze nog verder het Water-element in en zal angst nog meer overheersen. Dan zijn ze ook moeilijk te bereiken en te trainen. Op hogere leeftijd moeten ze in beweging blijven en goed tegen kou beschermd worden.

Waterpaarden

“Stille wateren hebben diepe gronden” is een gezegde dat bij de Waterpaarden past.

Bij goed gebalanceerde Waterpaarden hoort een enorme wilskracht, een glanzende vacht, een welgevormd lichaam en doordringende ogen. Waterpaarden hebben ruimte nodig en worden graag in hun eigenwaarde gelaten, pas dan kunnen ze laten zien wat ze kunnen.

Wanneer ze niet in balans zijn, kunnen ze vaak niet presteren. De angst werkt dan verlammend.
Mede hierdoor worden ze met vroegtijdig pensioen gestuurd, de merries dienen dan als fokmerries.

Van nature is zijn het eenlingen, teruggetrokken en wantrouwend. Zelfs als veulen zijn deze paarden soms niet te benaderen. Terwijl andere paarden staan te dringen voor het hek, houden zij vanaf een veilige afstand alles goed in de gaten, alsof er elk ogenblik een aanval kan plaatsvinden.

Ze overdenken steeds of iets de risico’s waard zijn. Onder druk van een sterke ruiter gedraagt een Waterpaard zich nerveus en eigenwijs. Het waterpaard heeft ruimte nodig en als je het in haar eigenwaarde laat, kan ze laten zien wat ze kan.

Als je het al haalt om met een Waterpaard naar een wedstrijd te gaan, zijn ze vaak te zenuwachtig om te presteren. De angst werkt verlammend.

Zwakke organen: nieren en blaas.
Vatbaarder voor: problemen met de onderrug, blaasproblemen, zwakke botten en/of tanden, hormonale veranderingen en een slechte lichamelijke ontwikkeling.

 

Waterhonden

Waterhonden zijn kalm en niet opdringerig. Ze zijn alert en veiligheid staat voorop.
Ze hebben een wijze uitstraling en een gracieuze manier van bewegen.
Ze zijn tenger en vlug en zijn erg gevoelig voor emoties en energieën.
Waterhonden zijn vaak geen grote eters en stoppen ook makkelijk met eten.
Ze houden niet van kou en zullen snel bibberen, beven of trillen.
Ze liggen heel graag op warme plekjes, onder dekentjes of op schoot.

Waterhonden zijn geschikt voor de hondenrensport.
Veel voorkomend bij o.a. de volgende rassen: Windhonden, Duitse Herder, Deense en Duitse dog.

 

Bron: www.devijfelementen.nl