Probiotica

Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium lactis, Bifidobacterium longum, Enterococcus faecium, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactococcus lactis

Deze probiotische bacteriën hebben de volgende eigenschappen:

  • Antimicrobiële activiteit tegen pathogenen: probiotische bacteriën gaan de groei van pathogene organismen in het maagdarmkanaal tegen. Ook scheiden ze substanties uit, zoals antibiotisch werkende stoffen, melkzuur en andere organische zuren. Daardoor ontstaat er een milieu waarin pathogenen zich niet thuis voelen en niet kunnen uitgroeien. Probiotica herstellen het evenwicht tussen de probiotische en pathogene microben waardoor darminfecties veroorzaakt door pathogene microben kunnen genezen.
  • Voedselvertering: probiotische organismen bevatten enzymen en dragen daardoor bij aan het verteringsproces.
  • Productie van kortketenige vetzuren: kortketenige vetzuren, zoals melkzuur, azijnzuur, proprionzuur en boterzuur, worden gebruikt door darmepitheelcellen voor het vormen van een  beschermende barrière. Door de productie van organische zuren wordt de pH verlaagd in de dunne darm, waardoor de groei van pathogene darmbewoners in toom gehouden wordt. Door de lage pH wordt de absorptie van mineralen, zoals calcium, magnesium en zink verbeterd.
  • Immuunversterking: de probiotische flora in de dunne darm heeft een krachtig effect op het immuunsysteem, het versterkt zowel de cellulaire als de humorale immuunrespons. Probiotische bacteriën verhogen het aantal circulerende witte bloedcellen, stimuleren de fagocytose, verhogen de niveaus van antigeen-specifieke antilichamen en reguleren de productie van cytokinen als gamma-interferon.
  • Vermindering van voedselallergieën: de darmwand voorkomt dat toxinen en allergenen in de bloedbaan terecht komen. Wanneer er een niet-evenwichtige darmflora is worden er minder kortketenige vetzuren geproduceerd voor de beschermende barrière van de darmwand. Hierdoor kan deze verhoogd doorlaatbaar worden, dit wordt in verband gebracht met een groot aantal ziektebeelden, waaronder voedselovergevoeligheden, voedselallergieën en overbelasting van de lever.
  • Productie van vitaminen: Bifidobacteriën kunnen een aantal Bvitaminen produceren, veel enzymen in het lichaam hebben deze Bvitaminen nodig als co-enzym. Ook vitamine K kan in de darmen worden geproduceerd. Tevens remmen Lactobacillus acidophilusbacteriën sommige bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van vitamine B1.
  • Preventie en behandeling van diarree door verschillende oorzaken: bij diarree gaan in korte tijd grote aantallen probiotische bacteriën verloren,  ongeacht wat de oorzaak is. Het is dan van groot belang de probiotische  stammen snel weer aan te voeren, aangezien ze de beste bestrijders  zijn van de pathogenen die vaak de oorzaak van de diarree zijn.