Chaja Kolthoff: "Met vallen en opstaan."

Met vallen en opstaan

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dat heb ik helaas zelf mogen ervaren. Eerst mijn paard en toen ik zelf. Wat ben je dan blij met Phytonics Muscle support, een supplement dat zorgt dat je na een blessure er net even sneller bovenop komt. Want je maakt wat mee met onze geliefde dieren.

Paarden zijn grote, sterke dieren die op het eerste gezicht wel tegen een stootje lijken te kunnen. In de praktijk blijkt echter maar al te vaak dat niets minder waar is: zoveel kracht als ze uitstralen in hun voorkomen, zo kwetsbaar kunnen ze zijn als het een keer mis gaat.

Eikels
Zo hadden wij vorig jaar oktober een stuk van het weiland waar onze paarden staan, afgezet, omdat daar aan de rand een grote oude eik staat. Deze woudreus geeft in de zomer een lekkere schaduwplek, maar zorgt in het najaar voor een grote hoeveelheid eikels. Eén van onze paarden heeft deze eikels echter tot zijn lievelingskostje gemaakt, waardoor hij een aantal jaren terug een zware looizuur-vergiftiging opliep. Daar is hij maar net mee weggekomen, maar voor ons reden genoeg om bij het vallen van de eerste eikels voortaan de boel af te zetten.

Slopers
Ons gehele weiland staat nu prachtig in het hout met een schrikdraad aan de binnenkant en onze paarden hebben er gelukkig een gewoonte van gemaakt om daar binnen te blijven. Echter, deze tijdelijke omheining is iets minder robuust en het allerbelangrijkste: er stond in eerste instantie geen stroom op. Onder normale omstandigheden zou dit geen probleem hoeven zijn, maar wij hebben Jelmer en Glam. Deze twee boeven, een E-pony en grote jonge slungel van 1,77m met de mentaliteit van een Shetlander, hadden slechts een paar uur nodig om alle prikpaaltjes er uit te trekken en het afzetlint door de hele wei te verspreiden. Dat doen ze opvallend handig: Glam pakt de paaltjes tussen zijn tanden en trek ze uit het gras. Vervolgens duikt Jel onder het draad door en wandelt een eindje verder met het draad achter zijn oren. Glam pakt het volgende paaltje en legt het keurig over de heg, in onze tuin. Geen probleem, niemand gewond. Totdat ons andere paard Sir nieuwsgierig wordt en komt kijken waar alle consternatie om draait.

Onhandig
Niemand is zo gehaaid als ons olijke duo en Sir al helemaal niet. Zo gauw hij met zijn voet in de buurt komt van een draad breekt er paniek uit, blijft hij gegarandeerd ergens achter haken en gaat het mis. Hoewel we er niet bij waren kunnen we redelijk reconstrueren hoe het gegaan moet zijn aan de hand van zijn blessures: van linksvoor tot rechtsachter was hij helemaal gekneusd, verrekt, stijf en zielig.

ZZ-Zwaar
Zielig voor Sir, maar ook voor ons. We zouden namelijk twee dagen later ons debuut hebben in het ZZ-Zwaar en daar waren we heel erg klaar voor. In plaats van daar te schitteren, zaten we met Sir in de vrachtwagen op weg naar De Bilt voor een bezoek aan onze dierenartsen bij Den Hoek. Een paar behandelingen, medicatie en een uitgebreide revalidatie van vier maanden verder, gingen we voor poging twee en stond ons kersverse debuut opnieuw gepland. Sir in topvorm, fiat van de dierenartsen en onze inschrijving geaccepteerd. En dan? Val ik een paar weken daarvoor van Glam (ja, die ene) en mag ik zelf in de lappenmand. Met meer wilskracht dan wijsheid en een beetje hulp van een receptje van de huisarts, toch weer aan de slag. De twee extra weken rust bleken Sir erg goed te hebben gedaan: we reden een heerlijk debuut, waar we trots op kunnen zijn.

Kracht

Nu we beiden weer fit zijn en Sir nog een laatste check-up heeft gehad, zijn we volop aan het trainen voor de volgende wedstrijden. Om Sir te helpen nog sterker te worden, krijgt hij nu een kuur Phytonics Muscle support. En omdat ik zelf ook weer aan de bak moet, denk ik er sterk over zelf stiekem een lepeltje bij mijn ontbijt te nemen ;)