Bibliotheek

Alle paarden in Nederland komen regelmatig met virussen in contact, zo ook het Rhino virus. Rhinopneumonie is een herpesvirusinfectie veroorzaakt door het Equine Herpes Virus (EHV). Er zijn twee verschillende varianten herpesvirussen (EHV1 en EHV4) binnen deze infectie

Artrose is een aandoening die voorkomt in de gewrichten. Van Spondylose is er sprake wanneer er tussen twee wervels, als reactie op de artrose, nieuw bot wordt gevormd.

 

Droes is een bacteriële infectieziekte in de keel die wordt veroorzaakt door de streptococcus equi, waarbij ontstekingen in de lymfeknopen optreden.

Een paard heeft in de rug 18 borstwervels en 6 lendenwervels. De wervels van de rug hebben doornvormige uitsteeksels (de spinaaluitsteeksels), bestaande uit bot. Normaal gesproken staan deze uitsteeksels enkele millimeters uit elkaar. Als ze vergroeiing gaan vertonen wordt de term “kissing spines” gebruikt, vrij vertaald: kussende wervels (de uitsteeksels raken elkaar).

Knoflook en paarden:

In vele voedingssupplementen en paardenvoeding zit knoflook toegevoegd. Maar knoflook hoort niet in de voeding van het paard thuis.

Knoflook kan zelfs in hoge dosis tot bloedarmoede leiden.

De lever is een erg belangrijk orgaan, het ligt binnen de ribwand van het paard met de grootste massa aan de rechterkant.

Het is verantwoordelijk voor de afvoer van allerlei afvalstoffen. Als we vanuit de vijf elementen leer naar de lever kijken, hoort deze bij het element Hout.

De milt is een blauw/rood orgaan met een trachterachtige ronde vorm. Het is zacht en goed doorbloed, de structuur is vergelijkbaar met die van een spons.

De milt heeft als functie de afbraak van verouderde rode bloedlichaampjes, de opslag van bloed en de productie van antilichamen voor de afweer.

Ook speelt de milt een belangrijke rol bij de spijsvertering van het paard.

Mok

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard. Meestal komt mok voor in de kootholte. Mok kan zich verder over het paardenbeen verspreiden, dan wordt het rasp genoemd. In het najaar, in een vochtige omgeving, komt mok extra vaak voor.

In de Westerse geneeskunde is het alom bekend dat de bijnieren een centrale rol spelen in de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol.

De bijnieren zijn verbonden met de nieren, ze zijn daardoor ook een energetische eenheid met de nieren.

Nierenergie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten, gewrichten en onderrugklachten.

De beste bronnen van Omega-3 vetzuren zijn de vette vissoorten die in koud, diep water hebben gezwommen zoals sardienen, tonijn, haring en makreel.

Onderzoek Gluco Balance en de impact op insulineresistentie bij paarden.

Voorjaar 2011 heeft er een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek plaatsgevonden naar insulineresistentie bij paarden en de effecten van Phytonics Gluco balance.

Verschillende parasieten bij het paard                                                                                                                                                                                                                                                                         

Nematoden of rondwormen zijn de meest voorkomende parasieten bij het paard. Hiervan zijn de kleine strongyliden (Cyathostominae), ofterwijl “rode bloedworm” de meest voorkomende wormsoort bij het paard.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Blessures aan de pezen is een veel voorkomend probleem bij paarden.  Bij een peesblessure is het belangrijk om op zo’n moment de juiste stappen te ondernemen en het lichaam in een optimale conditie te houden om zo snel mogelijk te kunnen herstellen.  Én, minstens net zo belangrijk, om een eventuele volgende blessure te voorkomen.

Ziekte van Cushing?

Verandert de vacht van je paard ineens? Begint het te krullen en te groeien? Verandert de kleur? Of heeft je paard ineens last van hoefbevangenheid en insulineresistentie?

Dan kan het zijn dat je paard lijdt aan PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction).

Een mycotoxine is een gif (toxine), wat geproduceerd wordt door een organisme van de schimmelfamilie. Denk hierbij aan paddenstoelen, gisten en draadvormige schimmels. Volgens het productschap diervoeder zijn paarden en varkens de meest gevoelige gedomesticeerde diersoorten voor deze mycotoxinen.

Stress bij paarden  
door Annika ten Napel, (holistisch) dierenarts en acupuncturist

Stress reactie in het lichaam
Stress is de reactie van het lichaam op een prikkel of conditie die spanning veroorzaakt. Dit kan positieve of negatieve stress zijn. Positieve stress hebben we bijvoorbeeld als we ons voorbereiden op een wedstrijd of tijdens het inpakken voor een vakantie. Het lichaam is dan in een staat van hogere alertheid. Deze vorm van stress is van korte duur en het lichaam keert weer snel terug in een rusttoestand.
We spreken van negatieve stress als de stress niet in het belang is van de mens of het dier en als een negatieve gebeurtenis wordt ervaren.

Bij sommige merries merk je amper dat ze hengstig zijn. Bij andere merries kun je er echter niet omheen.