Bibliotheek

Alle paarden in Nederland komen regelmatig met virussen in contact, zo ook het Rhino virus. Rhinopneumonie is een herpesvirusinfectie veroorzaakt door het Equine Herpes Virus (EHV). Er zijn twee verschillende varianten herpesvirussen (EHV1 en EHV4) binnen deze infectie

Bij de nazomer hoort het element Aarde.
Aardetypes zijn lieve, makkelijke, vriendelijke en (zacht)aardige goedzakken.
Heel goed van vertrouwen en ze vinden al snel iedereen en alles lief. Ze houden enorm van eten en ze zijn daardoor ook heel creatief om aan eten te komen.
Aardetypes zijn vaak een beetje rond van vorm, krijgen makkelijk overgewicht en ze kunnen niet goed tegen vocht of damp.
Ze houden van gezelligheid om zich heen, mensen of dieren, dat maakt niet uit.

Bij de lente hoort het element Hout.
Houttypes zijn zeer dynamisch, actief en moedig.
Het zijn harde werkers en sporters en willen het liefst altijd de beste zijn.

Bij de herfst hoort het element Metaal.
Metaaltypes zijn rustige, brave, introverte en beheerste dieren. Orde, rust en regelmaat is heel belangrijk voor ze, net als rechtvaardigheid.

Bij de zomer hoort het element Vuur.
Vuurtypes zijn vrolijke, lieve, drukke en blije aandachtzoekers. Vaak zijn ze wel een tikje nerveus.
Ze hebben veel opwinding nodig in hun leven. Dit kan blije opwinding zijn, maar ook angstige opwinding. Bij teveel angstige opwinding zie je ze vaak een karaktersprong maken naar het element Water.
Ze communiceren graag erg vocaal en halen alle trucjes uit de kast om je laten lachen. Ze zorgen dat ze in het middelpunt van de belangstelling staan, het zijn echte clowns.

Bij de winter hoort het element Water.
Watertypes zijn zeer alert, gevoelig, intelligent en wijs. Ze leven vanuit hun ‘onderbuikgevoel’. Ze zijn rustig en niet-opdringerig, maar ze rennen graag en zijn “watervlug”.
Ze hebben een heel sterke wilskracht en kunnen erg eigenwijs zijn. Ze kunnen zowel mensen als dieren heel goed inschatten. Ze zijn eenkennig, vaak op één baas gericht waar ze zich veilig voelen.

Artrose is een aandoening die voorkomt in de gewrichten. Van Spondylose is er sprake wanneer er tussen twee wervels, als reactie op de artrose, nieuw bot wordt gevormd.

 

Droes is een bacteriële infectieziekte in de keel die wordt veroorzaakt door de streptococcus equi, waarbij ontstekingen in de lymfeknopen optreden.

Een paard heeft in de rug 18 borstwervels en 6 lendenwervels. De wervels van de rug hebben doornvormige uitsteeksels (de spinaaluitsteeksels), bestaande uit bot. Normaal gesproken staan deze uitsteeksels enkele millimeters uit elkaar. Als ze vergroeiing gaan vertonen wordt de term “kissing spines” gebruikt, vrij vertaald: kussende wervels (de uitsteeksels raken elkaar).

Knoflook en paarden:

In vele voedingssupplementen en paardenvoeding zit knoflook toegevoegd. Maar knoflook hoort niet in de voeding van het paard thuis.

Knoflook kan zelfs in hoge dosis tot bloedarmoede leiden.

De lever is een erg belangrijk orgaan, het ligt binnen de ribwand van het paard met de grootste massa aan de rechterkant.

Het is verantwoordelijk voor de afvoer van allerlei afvalstoffen. Als we vanuit de vijf elementen leer naar de lever kijken, hoort deze bij het element Hout.

Problemen met de maag van een paard, en dan met name zweren in de maag, zijn een steeds vaker voorkomend en groter wordend probleem.
Ongeveer de helft van de recreatiepaarden, zo’n 80% van de sportpaarden en zelfs bijna 90% van de renpaarden heeft tegenwoordig last van de maag en zelfs zweren in de maag.
Een paard kan in een hele korte tijd al een maagzweer ontwikkelen!

De milt is een blauw/rood orgaan met een trachterachtige ronde vorm. Het is zacht en goed doorbloed, de structuur is vergelijkbaar met die van een spons.

De milt heeft als functie de afbraak van verouderde rode bloedlichaampjes, de opslag van bloed en de productie van antilichamen voor de afweer.

Ook speelt de milt een belangrijke rol bij de spijsvertering van het paard.

Mok

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard. Meestal komt mok voor in de kootholte. Mok kan zich verder over het paardenbeen verspreiden, dan wordt het rasp genoemd. In het najaar, in een vochtige omgeving, komt mok extra vaak voor.

In de Westerse geneeskunde is het alom bekend dat de bijnieren een centrale rol spelen in de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol.

De bijnieren zijn verbonden met de nieren, ze zijn daardoor ook een energetische eenheid met de nieren.

Nierenergie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten, gewrichten en onderrugklachten.

De beste bronnen van Omega-3 vetzuren zijn de vette vissoorten die in koud, diep water hebben gezwommen zoals sardienen, tonijn, haring en makreel.

Onderzoek Gluco Balance en de impact op insulineresistentie bij paarden.

Voorjaar 2011 heeft er een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek plaatsgevonden naar insulineresistentie bij paarden en de effecten van Phytonics Gluco balance.

De oorsprong van de 5 elementen is te vinden in de Chinese geneeskunde (Wu Xing) en is één van de belangrijkste pijlers van de acupunctuur.
Je kunt ermee karakters herkennen, past je paard wel bij je?
Maar het heeft ook invloed op de omgang met mensen en soortgenoten, huisvesting, training, voeding én gezondheid.
Als je weet wat voor type paard je hebt kun je hier ook mee rekening houden als je je paard een fijne oude dag wilt bezorgen.

Verschillende parasieten bij het paard                                                                                                                                                                                                                                                                         

Nematoden of rondwormen zijn de meest voorkomende parasieten bij het paard. Hiervan zijn de kleine strongyliden (Cyathostominae), ofterwijl “rode bloedworm” de meest voorkomende wormsoort bij het paard.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Blessures aan de pezen is een veel voorkomend probleem bij paarden.  Bij een peesblessure is het belangrijk om op zo’n moment de juiste stappen te ondernemen en het lichaam in een optimale conditie te houden om zo snel mogelijk te kunnen herstellen.  Én, minstens net zo belangrijk, om een eventuele volgende blessure te voorkomen.

Ziekte van Cushing?

Verandert de vacht van je paard ineens? Begint het te krullen en te groeien? Verandert de kleur? Of heeft je paard ineens last van hoefbevangenheid en insulineresistentie?

Dan kan het zijn dat je paard lijdt aan PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction).

Pagina's