Bibliotheek

Bij de nazomer hoort het element Aarde.
Aardetypes zijn lieve, makkelijke, vriendelijke en (zacht)aardige goedzakken.
Heel goed van vertrouwen en ze vinden al snel iedereen en alles lief. Ze houden enorm van eten en ze zijn daardoor ook heel creatief om aan eten te komen.
Aardetypes zijn vaak een beetje rond van vorm, krijgen makkelijk overgewicht en ze kunnen niet goed tegen vocht of damp.
Ze houden van gezelligheid om zich heen, mensen of dieren, dat maakt niet uit.

Bij de lente hoort het element Hout.
Houttypes zijn zeer dynamisch, actief en moedig.
Het zijn harde werkers en sporters en willen het liefst altijd de beste zijn.

Bij de herfst hoort het element Metaal.
Metaaltypes zijn rustige, brave, introverte en beheerste dieren. Orde, rust en regelmaat is heel belangrijk voor ze, net als rechtvaardigheid.

Bij de zomer hoort het element Vuur.
Vuurtypes zijn vrolijke, lieve, drukke en blije aandachtzoekers. Vaak zijn ze wel een tikje nerveus.
Ze hebben veel opwinding nodig in hun leven. Dit kan blije opwinding zijn, maar ook angstige opwinding. Bij teveel angstige opwinding zie je ze vaak een karaktersprong maken naar het element Water.
Ze communiceren graag erg vocaal en halen alle trucjes uit de kast om je laten lachen. Ze zorgen dat ze in het middelpunt van de belangstelling staan, het zijn echte clowns.

Bij de winter hoort het element Water.
Watertypes zijn zeer alert, gevoelig, intelligent en wijs. Ze leven vanuit hun ‘onderbuikgevoel’. Ze zijn rustig en niet-opdringerig, maar ze rennen graag en zijn “watervlug”.
Ze hebben een heel sterke wilskracht en kunnen erg eigenwijs zijn. Ze kunnen zowel mensen als dieren heel goed inschatten. Ze zijn eenkennig, vaak op één baas gericht waar ze zich veilig voelen.

Knoflook en paarden:

In vele voedingssupplementen en paardenvoeding zit knoflook toegevoegd. Maar knoflook hoort niet in de voeding van het paard thuis.

Knoflook kan zelfs in hoge dosis tot bloedarmoede leiden.

De lever is een erg belangrijk orgaan, het ligt binnen de ribwand van het paard met de grootste massa aan de rechterkant.

Het is verantwoordelijk voor de afvoer van allerlei afvalstoffen. Als we vanuit de vijf elementen leer naar de lever kijken, hoort deze bij het element Hout.

Problemen met de maag van een paard, en dan met name zweren in de maag, zijn een steeds vaker voorkomend en groter wordend probleem.
Ongeveer de helft van de recreatiepaarden, zo’n 80% van de sportpaarden en zelfs bijna 90% van de renpaarden heeft tegenwoordig last van de maag en zelfs zweren in de maag.
Een paard kan in een hele korte tijd al een maagzweer ontwikkelen!

De milt is een blauw/rood orgaan met een trachterachtige ronde vorm. Het is zacht en goed doorbloed, de structuur is vergelijkbaar met die van een spons.

De milt heeft als functie de afbraak van verouderde rode bloedlichaampjes, de opslag van bloed en de productie van antilichamen voor de afweer.

Ook speelt de milt een belangrijke rol bij de spijsvertering van het paard.

De beste bronnen van Omega-3 vetzuren zijn de vette vissoorten die in koud, diep water hebben gezwommen zoals sardienen, tonijn, haring en makreel.

Onderzoek Gluco Balance en de impact op insulineresistentie bij paarden.

Voorjaar 2011 heeft er een dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek plaatsgevonden naar insulineresistentie bij paarden en de effecten van Phytonics Gluco balance.

De oorsprong van de 5 elementen is te vinden in de Chinese geneeskunde (Wu Xing) en is één van de belangrijkste pijlers van de acupunctuur.
Je kunt ermee karakters herkennen, past je paard wel bij je?
Maar het heeft ook invloed op de omgang met mensen en soortgenoten, huisvesting, training, voeding én gezondheid.
Als je weet wat voor type paard je hebt kun je hier ook mee rekening houden als je je paard een fijne oude dag wilt bezorgen.

Verschillende parasieten bij het paard                                                                                                                                                                                                                                                                         

Nematoden of rondwormen zijn de meest voorkomende parasieten bij het paard. Hiervan zijn de kleine strongyliden (Cyathostominae), ofterwijl “rode bloedworm” de meest voorkomende wormsoort bij het paard.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Een mycotoxine is een gif (toxine), wat geproduceerd wordt door een organisme van de schimmelfamilie. Denk hierbij aan paddenstoelen, gisten en draadvormige schimmels. Volgens het productschap diervoeder zijn paarden en varkens de meest gevoelige gedomesticeerde diersoorten voor deze mycotoxinen.

Wormen bij de hond

Bijna iedere hond krijgt er weleens last van: wormen. De meeste wormsoorten in Nederland zijn maag/darmwormen. In het buitenland (en soms in Nederland, door buitenlands contact) komen ook andere wormsoorten voor, zoals hartwormen. Veel mensen ontwormen hun hond standaard ieder half jaar, en in de puppytijd nog vaker. Maar is dat wel nodig? En zijn er andere manieren om worminfecties onder controle te houden?

“Wu Xing” is een term uit de traditionele Chinese filosofie en is te vertalen als vijf elementen.
De vijf elemententheorie vindt zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeswijze, een geneeswijze die al meer dan 5000 jaar oud is. Zo wordt het onder andere gebruikt in de acupunctuur.

Paarden krijgen vrijwel altijd zand binnen met eten. Dit is bij hele kleine hoeveelheden geen probleem, het wordt dan afgevoerd met de mest. Vaak zien we de echte problemen als gevolg van zand in de darmen in het najaar en de winter. De weides worden schraler en de paarden eten meer zand mee met de grassprietjes die er nog staan. Ook gaan paarden van de wei de paddock in, waar er meer zand gelikt/ gegeten kan worden.