De 5 elementen - Metaal (herfst)

Element Metaal

Bij de herfst hoort het element Metaal.
Metaaltypes zijn rustige, brave, introverte en beheerste dieren. Orde, rust en regelmaat is heel belangrijk voor ze, net als rechtvaardigheid.

Het zijn actieve dieren met een goed uithoudingsvermogen, maar ze zijn rustiger en stiller dan de Houttype dieren. Metaaltypes zijn gedisciplineerd, gestructureerd, methodisch, efficiënt en zijn heel makkelijk te trainen.
Ze willen wel graag erkenning voor het werk dat ze doen, alhoewel ze hier niet om vragen.

Ze kunnen relatief vlak zijn in hun emoties, dit maakt dat ze stabiele dieren zijn voor hun omgeving.  Emoties worden niet naar buiten toe geuit, maar volgen de beweging van het Metaal: naar binnen.

Wanneer Metaaltypes uit balans raken maken ze geen karaktersprong naar een ander element, maar worden juist nog meer Metaal: ze worden stoïcijns en koppig.
Je moet fysiek contact met deze types blijven houden, ze hebben de neiging om zich terug te trekken.

Ze kunnen niet goed tegen droogte en krijgen dan zelf droogte-verschijnselen in het lichaam.
De longen horen bij het element Metaal.

 

Metaalpaarden

Het Metaalpaard is een no-nonsens figuur.
Doet zijn werk goed, maar geen extreme blijheid. Metaalpaarden verwachten een eerlijke behandeling. Niet meer en niet minder.
Een wedstrijd is prima, maar het liefst zonder poespas. Gewoon gaan, zadelen, rijden en klaar. Geen flauwekul. Als hij vooruit moet, dan gaat hij tot nader instructie. Als een soldaat.
Deze paarden houden niet van chaos en spanning. Wanneer hij eerlijk wordt getraind en behandeld, werkt hij graag en maakt hij snelle vorderingen. In balans hebben deze dieren een juist oordelend vermogen. Met zijn vierkante, slanke en sterke postuur straalt hij een rustige volwassenheid uit. Als dit paard oneerlijk wordt behandeld, trekt hij zich terug in zijn metalen schelp, wordt stijf, depressief en geeft geen respons meer.

Omdat het metaalpaard de neiging heeft tot afsluiten van zijn omgeving, is het noodzaak om hem in contact te houden met zijn omgeving.
Aanraakoefeningen en een dagelijkse poetsbeurt kunnen hier een oplossing bieden.
Bij afsluiting kunnen onregelmatige ademhaling en constipatie het gevolg zijn. Door de longzwakte die bij dit paard hoort, is er een verhoogde kans op huidproblemen als droogheid en jeuk.
Zijn emotionele stijfheid kan ook tot lichamelijke uiting komen in een stijve hals en wervelkolom. Metaalpaarden zijn gevoelig voor droogte en in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Aardepaard is dit paard juist gebaat bij een vochtige stal en nat hooi.

Zwakke organen: longen en dikke darm
Vatbaarder voor: luchtwegproblemen, dikke darmproblemen, huid,- en vachproblemen
Passend gebruiksdoel: western, endurance en trektochten
Veel voorkomend bij o.a. de volgende rassen: Quarters en IJslanders

 

Metaalhonden

Metaalhonden zijn zelfstandig. Ze zijn makkelijk te trainen en harde werkers. Ze houden van orde, methodiek en beheersing. Ze volgen makkelijk regels op en zijn gedisciplineerd.
Het zijn geen “blaffers” en zijn rustig en braaf.
Ze zijn no-nonsens, maar krijgen wel graag erkenning voor hun werk.
Vaak hebben ze een redelijk gespierd postuur, soms iets hoekig.

Metaalhonden uit balans zijn teruggetrokken, stoïcijns en koppig.
Het “Metaal-schild” is dan opgetrokken.

Metaalhonden zijn erg geschikt voor speuren, maar ook gehoorzaamheid, behendigheid of als sledehond.
Ook kunnen ze goed schapenhoeden.
Veel voorkomend bij o.a. de volgende rassen: Border Collies, Sheep/Cattle dogs, Staande jachthonden en
Slede- en Poolhonden.

 

 

Bron: www.devijfelementen.nl