Wu Xing - De 5 elementen

De oorsprong van de elementen

“Wu Xing” is een term uit de traditionele Chinese filosofie en is te vertalen als vijf elementen.
De vijf elemententheorie vindt zijn oorsprong in de traditionele Chinese geneeswijze, een geneeswijze die al meer dan 5000 jaar oud is. Zo wordt het onder andere gebruikt in de acupunctuur.
Binnen Wu Xing wordt de vijf elementen theorie gebruikt om een karaktertype-indeling te maken van dieren, gebaseerd op waarnemingen ten opzichte van het gedrag van het dier.
Het biedt extra handvatten om te leren kijken naar je dier. Door je dier te bekijken en observeren leer je hoe je het beste met je dier kunt omgaan. Denk hierbij aan de meeste geschikte omgeving, voeding en relaties.
Uit de karaktertype- indeling zal blijken dat niet ieder type geschikt is voor het mogelijke doel dat je voor ogen hebt.
De mogelijkheden en onmogelijkheden die daaruit ontstaan, helpen je met het aanpassen van je verwachtingspatroon, het geeft meer begrip voor de reacties van het dier.
Ook is het een aanleiding om eens heel anders naar je dier te kijken.
Wil jij bijvoorbeeld graag dressuur rijden met je paard? Dan kan je het beste op zoek gaan naar een Vuurtype. Deze types staan graag in de belangstelling en houden van show en aandacht.

 

Welke vijf elementen zijn er?

De vijf elementen zijn: water, hout, vuur, aarde en metaal. Elk element staat voor een bepaald karaktertype en een seizoen.

Ieder dier heeft een aantal sterke en zwakke punten waardoor het dier gekenmerkt wordt. Meestal past de kenmerken van een dier in één of meer elementen.
Dit wil dus niet zeggen dat het dier slechts in één van deze elementen past. Sterker nog: meestal doorloopt het dier in zijn leven alle elementen.
Van elk element zullen er herkenbare invloeden achterblijven. Toch heeft het dier vaak bepaalde kenmerken die min of meer constant zijn. Dat wil dus zeggen: een aantal sterke en zwakke punten waardoor het dier gekenmerkt wordt en ook zal blijven.
Zo zijn er natuurlijk ook veel kenmerken die dermate aan verandering onderhevig zijn, dat je ze veranderlijk zou kunnen noemen. Het is dan ook belangrijk om de grote lijnen, die min of meer constant zijn, er uit te halen.

Meer weten over de 5 elementen? Dan is het boek Paardentypen van holistisch dierenarts Eric Laarakker een aanrader!

bron: www.devijfelementen.nl