De milt en de miltenergie

De milt is een blauw/rood orgaan met een trachterachtige ronde vorm. Het is zacht en goed doorbloed, de structuur is vergelijkbaar met die van een spons. De milt ligt in een stug bindweefselkapsel dat bij het paard dikker is dan bij andere zoogdieren.
De milt heeft als functie de afbraak van verouderde rode bloedlichaampjes, de opslag van bloed en de productie van antilichamen voor de afweer. Ook speelt de milt een belangrijke rol bij de spijsvertering van het paard.

Bij paarden is de milt relatief groot ten opzichte van ons mensen en andere dieren. In rust is deze gevuld met bloed en weegt dan zo’n 13 kilo, maar bij intensieve (sport) prestaties kan dit gewicht afnemen naar 1 kilo.
Dit is wat de milt van een paard uniek maakt: zijn bijzonder grote opslagcapaciteit en het vermogen om de rode bloedcellen zeer snel de bloedbaan in te sturen.
In hele korte tijd kan de milt zo zorgen voor 12 liter extra bloed, terwijl een paard ‘slechts’ over 30 tot 50 liter bloed beschikt.
De milt slaat in rust ongeveer een derde van het totaal aantal rode bloedcellen op. De rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor de aanvoer van zuurstof naar alle spieren en organen in het lichaam. Komt het paard in actie, bijvoorbeeld omdat hij moet vluchten of tijdens een sportprestatie, dan trekt de milt samen en pompt zijn opgeslagen rode bloedcellen massaal de bloedbaan in. Zo wordt het lichaam van voldoende zuurstof voorzien om de sprint lang genoeg vol te kunnen houden.
Tijdens een springparcours of eventingwedstrijd zorgt dit orgaan er dus voor dat de spieren voldoende zuurstof krijgen.
Kortom: de milt is onmisbaar bij (langdurige) prestaties.

Het orgaan voorziet onder andere spieren van zuurstof en is dus van groot belang bij intensieve sportprestaties. In zulke gevallen kan het gewicht van de milt afnemen naar 1 kilo.

Volgens de Chinese geneeswijze is de milt, samen met de maag, nauw betrokken bij de spijsvertering. De milt moet energie (Qi) uit het voedsel omzetten in lichaamsenergie. Bij miltzwakte wordt vaak waargenomen dat ook het gebied van de maag verzwakt is.
Wanneer de milt minder goed functioneert, vermindert het hongergevoel en dit geeft ook een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel in de buik.
Dit kan gaskoliek of brijige ontlasting tot gevolg hebben.
De milt(energie) is niet alleen verantwoordelijk voor een derde van de totale energieproductie, maar het regelt óók een groot deel van de vochthuishouding in het lichaam.
Problemen met de milt(energie) kan zich dus uitten in dikke (stal)benen of een dikke koker.

Gezien vanuit de 5 elementenleer hoort de milt bij het element Aarde, het element van de nazomer.
Aardepaarden zijn de vriendelijke, betrouwbare alleseters. Hun grootste hobby is eten. Zwakke organen zijn de milt en maag. Hierdoor zijn ze veel vatbaarder voor vervetting, gaskoliek, maagproblemen en vermoeidheid.
“Aarde” geeft voedsel, de milt zet dit voedsel om in energie (Qi) en bloed en distribueert vervolgens vocht door de bloed- en lymfevaten om het lichaam in balans te houden.
Als het element Aarde in exces is, en dus teveel aandacht vraagt, heeft dit een negatieve invloed op twee andere elementen namelijk Water en Hout.
Hierdoor zijn de nieren niet meer in staat om het overschot aan vocht uit de onderbuik te halen. Je ziet dat de buik dikker wordt en gaat hangen.
De benen zijn dan meestal ook gezwollen en bij ruinen de koker.  Als hier niets aan gedaan wordt kunnen deze paarden uiteindelijk melancholisch en depressief worden.

Je kunt de milt(energie) van je paard ondersteunen met een compleet supplement.