Knoflook

Knoflook en paarden:

In vele voedingssupplementen en paardenvoeding zit knoflook toegevoegd. Maar knoflook hoort niet in de voeding van het paard thuis. Knoflook kan zelfs in hoge dosis tot bloedarmoede leiden.

Nadelig effect:

knofllook-paard

In knoflook en alle andere ui-achtigen zit het stofje N-propyl disulfide. Dit stofje kan een mens wel verwerken, maar diersoorten zoals het paard en de hond kunnen het niet verwerken. N-propyl disulfide maakt rode bloedcellen kapot en kan dus zorgen voor bloedarmoede. Er zijn verschillende artikelen geschreven en onderzoeken gedaan naar het gebruik van knoflook bij paarden en een hoeveelheid van 0.2 g/kg lichaamsgewicht paard geeft een aantoonbare bloedarmoede. Knoflook kan dus toxisch zijn voor paarden.

Daarnaast blijkt uit meting met lecher-antenne en de biosensor dat knoflook een negatief effect heeft op de leverenergie. Een slechte leverenergie kan onder andere leiden tot allergische huidreacties en ophopingen van afvalstoffen.

Reden van gebruik:

Knoflook wordt onder andere gebruikt bij infectie-ziektes, als vliegenwerend middel, bloedzuiverend en ter verbetering van hart en bloedvaten en darmflora. Om knoflook als vliegenwerend middel te laten werken bij paarden, zou zoveel gegeven moeten worden, dat men al snel aan de toxische dosering zit.

Voor bovengenoemde problemen is voldoende medicatie beschikbaar die geen negatieve bijeffecten hebben.  Voor meer informatie hierover kunt u contact met ons opnemen tijdens het telefonisch spreekuur.

Conclusie:

Voor ons wegen de toegeschreven positieve effecten van knoflook niet op tegen de toxische belasting van knoflook. Wij geven daarom dus een negatief advies voor het gebruik van knoflook in voeding-en voedingssuplementen bij paarden.

Meer informatie is beschikbaar via onderstaande websites

 

©Holistische praktijk voor dieren Den Hoek