Mok

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan de onderbenen van het paard. Meestal komt mok voor in de kootholte. Mok kan zich verder over het paardenbeen verspreiden, dan wordt het rasp genoemd. In het najaar en de winter, in een vochtige omgeving, komt mok extra vaak voor.

Mok kent verschillende oorzaken, variërend van een uitwendige beschadiging van de huid door bijvoorbeeld schurend zand en modder of overmatig wassen, tot bacteriële- en schimmelinfecties of mijt.

Symptomen

De huid in de kootholte raakt geïrriteerd, wat zich uit in roodheid, schilfers en korstjes. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van kloven in de kootholte. Bij droge mok ontstaan droge kloven, terwijl natte mok zich kenmerkt door vochtige kloven met dikke korsten. Bacteriën en schimmels gedijen goed op dit soort geïnfecteerde, vochtige plekken. Door de jeuk die ontstaat kunnen paarden gaan stampen en schuren met de benen en bij veel pijn kan een paard zelfs kreupel gaan lopen.

Wat is er aan te doen?

Het is belangrijk om de aangedane plekken zo droog en schoon mogelijk te houden. Toch is het niet aan te raden om de benen heel vaak schoon te maken omdat de huid dan niet de kans krijgt om te herstellen. Eenmalig schoonmaken en daarna goed droog houden is het beste. Zorg dat de ondergrond van de stal, paddock of wei zo schoon en droog mogelijk is. Soms is het verstandig om bij extreem regenachtig weer het dier binnen te houden. Laat korstjes die ontstaan zitten, dit is een teken dat de huid zich herstelt. Het gebruik van een goede zalf is aan te raden, bijvoorbeeld met een samenstelling met extracten van:

Aloë barbadensis, Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Goudsbloem (Calendula officinalis), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Neem (Azadirachta indica), Propolis en Rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Argentum colloïdale, Honing (Mel) en Vitamine E.

Mok

Pak mok ook van binnenuit aan met een compleet middel met extracten van Artisjok, Asperge, Berendruif, Berk, Canadese geelwortel, Driekleurig viooltje, Duizendguldenkruid, Echte guldenroede, Grote engelwortel, Grote klis, Heermoes, Jeneverbes, Kalmoes, Kattenklauw, Kattensnor, Kleefkruid, Mariadistel, Paardenbloem, Zwarte bes en verdunde extracten van Vrouwenmantel, Zuurbes die oraal worden toegediend, deze hebben een helende werking op zowel natte als droge mok.

Zet een Probiotica in voor de juiste balans in de darmflora en een goede weerstand.