De nieren en de nierenergie

Nieren zijn het belangrijkste filter in een lichaam. Net als de lever zorgen de nieren ervoor dat afvalstoffen worden verwerkt en afgevoerd. De nieren filteren het bloed waarbij de goede stoffen in de bloedbaan terugkomen en de afvalstoffen naar de blaas worden afgevoerd en uiteindelijk via de urine het lichaam verlaten.
Om dit proces goed te laten functioneren is het essentieel dat er genoeg vocht in het lichaam is, daarom moeten zowel mens als dier voldoende water drinken. De nieren spelen ook een belangrijke rol om de vochtbalans in orde te houden en reguleren ze de bloeddruk.

In de Westerse geneeskunde is het alom bekend dat de bijnieren een centrale rol spelen in de productie van de stresshormonen adrenaline en cortisol. De bijnieren zijn verbonden met de nieren, ze zijn daardoor ook een energetische eenheid met de nieren.

Element water

Bij blaas en nieren hoort de emotie angst, in de vijf elementen leer is dit het element Water. Angst geeft een sterke reactie op de bijnieren. Te lang teveel angst/stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals een terugkerende blaasontsteking.
Bij honden die uit angst handelen, de zogenoemde angstbijters, kan het erg zinvol zijn om ook de nierenergie te behandelen/ondersteunen.

Nierenergie heeft volgens de Chinese geneeswijzen ook een relatie met botten, gewrichten en onderrugklachten. Rugklachten kunnen bijvoorbeeld het gevolg zijn van langdurige angst en stress, maar ook tijdens de wisseling van de seizoenen kan dit probleem opspelen. Je ziet regelmatig dat bewegingsproblemen verergeren bij kou.
In de Chinese geneeskunde wordt een verstoorde nierenergie beschouwd als een belangrijke oorzaak van artrose en bewegingsproblemen, de nieren hangen onder andere samen met de botten.
Vanuit de acupunctuur zorgen de nieren voor gezonde botten en de milt voor gezonde en soepele gewrichtsvloeistof. Als één van deze twee organen uit balans raakt, kunnen er dus eerder gewrichtsklachten ontstaan.

Gewrichtsklachten bij kou en wind

Rondom de gewrichten liggen veel acupunctuurpunten, op die punten kan energie uitgewisseld worden en met name het naar binnendringen van energie is hier van belang.
Kou en wind kunnen een gewricht binnendringen en een koud en stug gewricht veroorzaken. Daarom zijn er in de winter vaak meer gewrichtsklachten. Moeite met opstaan en langer tijd nodig hebben om soepel te worden zijn vaak de meest voorkomende klachten.
De nieren, die in het gebied van de onderrug liggen, zijn ook erg gevoelig voor kou en dat versterkt nog meer de klachten die we zien in natte en koude periodes. Daarom is het belangrijk om dieren met gewrichts- en/of nierklachten goed warm te houden tijdens koude periodes met behulp van bijvoorbeeld dekens.

Ondersteunen

Naast warm houden is beweging erg belangrijk, “rust roest”. Beweging zorgt ervoor dat de doorbloeding op gang blijft en de gewrichten warm en soepel blijven. Bij bijvoorbeeld paarden die de hele dag op stal staan zonder beweging betekent dit dus dat hierdoor klachten kunnen ontstaan en/of verergeren.
Tot slot kan de nierenergie ondersteund worden door middel van supplementen.