Droes

Droes is een bacteriële infectieziekte in de keel die wordt veroorzaakt door de streptococcus equi, waarbij ontstekingen in de lymfeknopen optreden. De bacterie kan ruim een jaar in leven blijven en waarvoor vooral jonge paarden en pony's vatbaar zijn. Droes is een besmettelijke ziekte die wordt overgebracht door direct contact tussen paarden, maar ook via mensen, dekens, emmers, enz. Een klein deel van de geïnfecteerde paarden blijft na herstel onzichtbaar drager van de bacterie en kan zo andere paarden besmetten.

Symptomen van droes

Gezwollen lymfeklieren die pijn met slikken kunnen veroorzaken, niet willen eten, hoge koorts en afscheiding van dik taai slijm uit de neusgaten. Vaak geneest droes binnen ca. 10-14 dagen uit zichzelf; de ontsteking breekt dan door naar de keel of naar buiten. Er ontstaan rond het keelgebied abcessen met pus. Als de abcessen eenmaal zijn doorgebroken, herstelt het paard zich vaak snel.

Ook bij droes kunnen zich complicaties voor doen. De zwelling in de keel is dan zo groot dat het paard nauwelijks adem meer kan halen. In dat geval dient direct een dierenarts gewaarschuwd te worden om het paard te behandelen. Daarnaast heb je zoiets als "verslagen droes". In sommige gevallen verplaatst de bacterie zich echter via de bloedbaan naar andere plaatsen in het lichaam. Bij deze vorm van droes ontstaan abcessen in bijvoorbeeld de organen, de buikholte, de borstkas en/of de spieren. In dit geval is kans op herstel klein, de meeste paarden overlijden hieraan.

Houdt een paard met droes strikt gescheiden van andere paarden en zorg voor een zeer goede hygiëne. De verzorger van een ziek paard moet aparte kleding en schoeisel dragen en goed de handen wassen na contact met het paard. Nog niet zieke paarden die mogelijk wel besmet zijn kunnen het beste dagelijks getemperatuurd worden. Stimuleer het doorbreken van de abcessen door ze kaal te scheren en regelmatig in te smeren. Geef geen antibiotica! Dit kan het doorbreken van de abcessen juist afremmen. Een paard wat door de zwelling moeite heeft met eten, kan het beste slobber krijgen.

Bij enige twijfel aan de diagnose en het verloop van de ziekte, dient u altijd een dierenarts te raadplegen! Ter ondersteuning van de lichamelijke weerstand kunt u uw paard of pony een product geven dat ondersteunt bij bacteriële infecties. Verder zijn ook diverse middelen die de weerstand en het immuunsysteem ondersteunen.

Ter preventie kan er ook gevaccineerd worden tegen droes, echter zijn er diverse varianten dus is voorzichtigheid hiermee geboden.