Door Kelly op
Een nare ervaring voor kattenliefhebster Sandra.
Haar (gecastreerde) kater Dirk heeft onlangs een verstopping van de urinebuis gehad.
Een pijnlijke en gevaarlijke situatie.
Senior Dirk
Sandra vertelt: “Onze kat Dirk is al oud, maar omdat hij uit het asiel komt weten we niet hoe oud hij precies is.
Op een donderdagavond begon hij plotseling enorm aan zijn geslachtsdeel te likken. Hij verstopte zich en gedroeg zich duidelijk anders dan normaal. Zeker dat overdreven likken leek ons niet goed. Gelukkig konden wij direct terecht bij onze dierenarts en die constateerde waar wij als bang voor waren: Dirk kon niet meer plassen!
Door gruisvorming in de urine en blaas was de plasbuis verstopt geraakt.”
Oorzaken verstopping plasbuis bij de kat
De urinebuis, en zeker het in de penispunt eindigende deel daarvan, is bij katers in tegenstelling tot poezen vrij smal. Je kunt het vergelijken met een soort trechter. De urinebuis kan daardoor veel gemakkelijker verstopt kan raken.
Soms is de oorzaak van de vernauwing de spieren in de wand van de urinebuis die zich samenknijpen. Meestal is echter sprake van een verstopping doordat er iets in de weg zit.
In het geval van een blaasontsteking kan dit een samenklontering van eiwitten, ontstekingscellen en bloed zijn.
Daarnaast kunnen gruis of stenen ervoor zorgen dat de urinebuis verstopt raakt. Struviet en calciumoxalaat zijn de twee meest voorkomende kristallen.
Er bestaan nog andere oorzaken van verstopping van de urinebuis, maar blaasontsteking, gruis- en steenvorming zijn de meest voorkomende.
Als een kat de urine niet kwijt kan, is dat een levensbedreigende situatie. De afvalstoffen in de urine blijven in het lichaam en zorgen ervoor dat de kat zichzelf uiteindelijk gaat vergiftigen.
“Met veel moeite heeft de dierenarts een katheter bij Dirk in weten te brengen en deze vastgehecht. Zo kon de blaas een paar dagen goed leeglopen en de plasbuis niet direct weer verstopt raken.
In de urine bleek enorm veel bloed, gruis én ontsteking te zitten."
Hoe gaat het nu met Dirk?
"Omdat Dirk niet aan de katheter mocht komen, moest hij ook nog eens een kap op. Dubbele ellende voor onze stoere man! Daarbij moest hij zoveel mogelijk drinken en kreeg hij een infuus om de blaas zoveel mogelijk “door te spoelen”. Door de enorme infectie moest Dirk ook antibiotica.
Ik heb ontzettend veel goede ervaringen om het lichaam ook op een natuurlijke manier te ondersteunen met fytotherapie of homeopathie. Daar ben ik nu dus ook direct mee begonnen. Dirk krijgt Phytonics Bladder comp (dit ondersteunt een gezond milieu in de blaas. Zorgt voor een goede blaasfunctie en bevordert de afdrijving van urine) in combinatie met PUUR Cranberry (voor een gezonde blaas en urinewegen).
Na 2 dagen mocht de katheter eruit en tot op heden is Dirk gelukkig nog steeds in staat om zelf de urine kwijt te raken. Uiteraard houden we hem extra goed in de gaten en gaan nu regelmatig de urine laten controleren op aanwezigheid van gruis. Daarnaast blijven we zijn blaas op een natuurlijke manier ondersteunen.”