Gierende hormonen

De lente is begonnen! Bomen, planten en struiken beginnen heel voorzichtig uit te lopen en alle dieren krijgen het voorjaar in hun bol.

De eerste veulentjes zijn geboren en de merries worden weer hengstig.

De cyclus van een merrie duurt ongeveer 21 dagen. Voordat een merrie gedekt kan worden moet ze hengstig zijn. Tijdens de hengstigheid groeit er een eitje (soms zelf twee) op de eierstokken.  Aan het einde van de hengstigheid, die in totaal ongeveer 5 tot 7 dagen duurt, vindt de ovulatie (eisprong) plaats.

Merries die een veulen hebben gehad, worden na de geboorte voor het eerst weer hengstig na zo’n 7 tot 12 dagen, dit wordt de veulenhengstigheid genoemd.

Bij sommige merries merk je bijna niets van de hengstigheid, andere veranderen in ware heksen.

Ik zal heel eerlijk zijn, ik ben zelf geen “merriemens”. Geef mij maar een lekkere no nonsens ruin of een brutale hengst. Voordat ik mijn eigen paard kreeg (die overigens een ruin is), had ik wel een paar merries om te rijden. Eentje daarvan viel in de categorie heks. Tijdens de hengstigheid was ze narrig en werd mijn aanwezigheid niet altijd op prijs gesteld. Behalve met borstelen, vooral bij de achterhand , dit werd wel zeer gewaardeerd en kwamen er zelfs de nodige plasjes bij kijken.

In de buurt van andere paarden was het gillen en met rijden kreeg been geven een hele nieuwe dimensie.

Buiten het feit dat ik het zelf niet prettig vond, merkte ik aan haar dat ze zichzelf soms in de weg zat.  Ze was ook veel vaker en langer hengstig dan gebruikelijk is.

Om weer wat meer evenwicht in de cyclus te krijgen en haar gedrag wat te temperen ben ik haar HormOne van Phytonics gaan geven. Wát een wereld van verschil! HormOne bevordert een normale en regelmatige cyclus en is in te zetten bij gedragsveranderingen rondom de cyclus. Uiteraard wordt de merrie wel gewoon hengstig en gaat de natuurlijke cyclus gewoon door, maar het is allemaal veel gedoseerder en in balans. Ze was veel beter te benaderen en ook met het rijden konden we eindelijk doorgaan zonder eindeloze discussies te voeren. In haar gedrag naar andere paarden werd ze weer vriendelijker, waardoor ze ook tijdens haar hengstigheid veilig met haar vriendinnen kon knuffelen.

Sindsdien heb ik het aan diverse merrie eigenaren geadviseerd en ze zijn eigenlijk allemaal ontzettend enthousiast!

HormOne is overigens ook in te zetten bij ruinen of hengsten die erg last hebben van de mannelijke hormonen en bij honden en katten met hormonale perikelen.