Hardnekkige wormbesmetting en schimmels in de darmen

Een hardnekkige wormbesmetting die je maar niet onder controle krijgt, ondanks reguliere ontwormingsmiddelen.
Ontzettend vervelend, maar het komt vaak voor.
Wij spraken met dierenarts Eric Laarakker van Den Hoek, Holistische praktijk voor dier & mens.

“Ik zie het vaak: de hardnekkige recidiverende wormbesmettingen die de eigenaar maar niet onder controle krijgt.
Wat ons bij Den Hoek is opgevallen, is dat nagenoeg al deze paarden en pony’s óók schimmels in de darmen hebben."

Weerstand opbouwen tegen wormen

Eric legt uit: "paarden kunnen zelf specifieke (speciaal tegen een bepaalde parasiet) en aspecifieke (algemene) weerstand opbouwen tegen inwendige parasieten. Hierdoor krijgt de parasiet veel minder of zelfs helemaal geen kans zich in het lichaam van het paard te ontwikkelen. Het duurt jaren voordat het lichaam echt een goede weerstand kan opbouwen en de mate van weerstand die opgebouwd kan worden is ook nog verschillend voor de diverse wormen. Zo hebben gezonde paarden voor de spoelworm eigenlijk allemaal al vanaf hun derde levensjaar voldoende weerstand, waardoor ze bij een lichte of matige besmetting niet tot nauwelijks ziekteverschijnselen krijgen.
Schimmels beïnvloeden de hele darmflora waardoor de weerstand beduidend naar beneden gaat. De wormen krijgen als het ware vrij spel.

Ook stress is een hele belangrijke factor in het naar beneden halen van de weerstand.

Overgewicht en insuline resistentie

Daarnaast zien we bij ons op de praktijk ontzettend veel paarden en pony’s met overgewicht en insulineresistentie.
Ook bij deze dieren komen opvallend vaak schimmels in de darmen voor.
Het overmaat aan suikers en zetmeel in de voeding zorgen voor een verschuiving van de darmflora. Schimmels gedijen erg goed op deze suikers en zetmeel.
Voedingsstoffen, en dus ook supplementen en reguliere medicatie, worden hierdoor niet meer goed opgenomen.
Voeding speelt vaak een hele belangrijke rol bij schimmels in de darmen.

Door de verstoorde darmflora krijgen ook de verkeerde bacteriën vrij spel.

Meestal is het de Streptococcis Bovis die de overhand krijgt in de darm, deze zorgt voor verandering van de darmwand en het vrijkomen van toxines (gifstoffen).
Deze toxines veroorzaken een loslatingsproces van de darmwand op het niveau van de basaalmembraan. Dit is een laag cellen onder de bekledende laag van de meeste holle organen. Bij dit loslatingsproces komen enzymen vrij die een scheiding van de basaalmembraan en de laag erboven veroorzaken. In de darm is dit handig, omdat het opname proces van de toxinen zo gestopt kan worden. Deze enzymen komen echter ook in het bloed. Zo bereiken deze stoffen het hele lichaam waar ze overal waar een basaalmembraan aanwezig is dezelfde reactie kunnen veroorzaken. Ook in de hoeven. Onder de hoornlaag van de hoef zit ook een basaalmembraan en zo laat de hoef daar los van het “leven”.
Dit proces is uitgebreid onderzocht door Doctor C.C. Pollit. Deze beide processen zijn door Pollit ook naast elkaar aangetoond bij hoefbevangen dieren.
Wanneer er door het dichtslibben van de vaatwand door de afzetting van vet een verminderde doorbloeding is in de voeten, raakt de voet slecht doorbloed waardoor hoefbevangenheid kan ontstaan. Dit is vergelijkbaar met mindere doorbloeding van voeten van mensen met suikerziekte. Bij een na aan de nageboorte staande, acuut bevangen merrie zal het loslatingsproces vooral op enzymniveau gebeuren, maar bij een in overconditie verkerend dier zal vooral de verminderde doorbloeding voor problemen zorgen.

Conclusie

Al met al is het is dus ontzettend belangrijk om bij dit soort klachten als eerste de schimmels aan te pakken, anders hebben overige behandelingen weinig tot geen zin.
Bij een recidiverende wormbesmetting kiezen wij dus naast de regulieren ontworming óók voor behandeling met fytotherapie.
Hiervoor heb ik bij mijn supplementenlijn Phytonics speciaal een middel ontwikkeld die de schimmels aanpakt en het milieu in de darmen hersteld.”