Hoesten kan ook secundair probleem zijn - Praktijkvoorbeeld Jeroen Duenk

Paardenosteopaat Jeroen Duenk werkt graag met de producten van Phytonics als aanvulling op zijn behandelingen.
Al in een eerdere blog legde Jeroen uit hoe belangrijk het CTO gebied bij paarden en pony's is. In deze nieuwe blog, ook een voorbeeld uit de praktijk van Jeroen, komt wederom naar voren dat blokkades in het CTO gebied voor diverse klachten kunnen zorgen.

Het CTO-gebied is een overgangsgebied, het is de overgang van de halswervelkolom naar de borstwervelkolom. Het is een heel belangrijk gebied omdat in deze regio de complete zenuwvoorziening ontstaat van de voorbeen- en schouderspieren. Hierdoor wordt de gehele bloedvoorziening voor de spieren beïnvloed.

In mei 2018 krijgt Jeroen pony Kira onder behandeling die niet goed wilde inbuigen op links en niet zo gelukkig leek. Eigenaresse Dana had al diverse dingen ondernomen. Zo was er al een zadelmaker geweest, had ze ander voer geprobeerd en was er uitgebreid bloedonderzoek uitgevoerd door een dierenarts. Al deze dingen hadden helaas niet of nauwelijks geholpen.
Bij Kira vond Jeroen meerdere blokkades, welke eigenlijk allemaal hun oorsprong vonden in het CTO gebied.

Jeroen vertelt: “Bij deze pony kwam het CTO gebied in de problemen door ongelijke voeten en veel te lange tenen. In principe zijn ongelijke voeten niet direct een heel groot probleem, mens en dier hebben immers allemaal een voorkeurskant, alleen als het ‘moeilijke’ been wordt overvraagd of overbelast dan wordt het een ander verhaal.
De betreffende schouder raakt dan ook belast met een te hoge spiertonus. Deze spiertonus krijgt niet meer de mogelijkheid om te ontspannen. De eerst volgende keer dat hij weer aangesproken wordt gaat hij nóg meer compenseren. Gevolg is dat uiteindelijk de aanliggende ribben ook op spanning komen. Hierdoor wordt het borstbeen en zelfs de gehele borstkas in onbalans gebracht.
Je kunt je voorstellen dat ruim en diep ademhalen dan ook is beperkt. Door deze beperking kunnen de longen niet meer maximaal gebruikt worden en kunnen stofdeeltjes zich inkapselen in de longen.
Op de lange termijn worden de longen echt beperkt in hun functie en kan het paard gaan hoesten.
Ook bij Kira was dit het geval.
Als een hoest wordt veroorzaakt door blokkades in het CTO gebied zie je dit vaak terug in een kuch of hoest in de overgang van stap naar draf.
Veel paarden worden onterecht met longaandoeningen zoals COPD bestempeld, terwijl er in veel gevallen de oorsprong van het probleem elders te vinden is.
In het geval van de blokkade in het CTO gebied is de oplossing dan om de eerste ribben vrij te maken. Daarna het borstbeen terug laten bewegen naar balans en de laatste halswervel en 1e borstwervel hun ruimte terug te geven. In veel gevallen wordt dan ook de singelnijd een stuk minder.”

Uiteraard is Kira uitgebreid door Jeroen behandeld. De pony ging beter bewegen, kwam makkelijker door de wendingen en werd fijner in de aanleuning. Hij was een stuk vrolijker en minder gevoelig op het aansingelen.

Jeroen: “De pony was aanzienlijk opgeknapt en na de laatste behandeling waren er eigenlijk weinig problemen meer, alleen dat laatste hoestje…. Ik besloot Phytonics Respiration support in te zetten. Al binnen een week kreeg ik berichtje van een blije eigenaresse.”
Dana: “Kira hoest niet meer! Ze kan het nu allemaal nog beter volhouden. Naast de bewegelijkheid krijgt ze nu ook longcapaciteit terug. We kunnen weer lekker galopperen, voorheen hield ze dat maar 2 rondjes vol. Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat ze ooit nog van die hoest af zou komen.”

“Waarschijnlijk zat het al erg diep” legt Jeroen uit. “De behandelingen hadden de borstkas en ribben weer in balans gebracht, waardoor de mogelijkheid er wel was alleen moest de pony het nog durven. Ik denk dat het laatste zetje door de Respiration support teweeg is gebracht, waardoor de longen nu weer hun maximale capaciteit hebben. Hierdoor krijgen de ribben en het borstbeen nóg meer ruimte.
Uiteraard is er ook veel aandacht aan de hoeven gegeven, is de eigenaresse zorgvuldig bezig met rechtrichten zodat de ‘moeilijke’ schouder niet teveel meer wordt overvraagd en wordt er goed gelet op de verticale balans met rijden.”

Zo zie je maar dat zowel mens als dier een voorkeursarm/been heeft, maar als deze teveel wordt overvraagt dan kunnen er allerlei problemen ontstaan.
“Het eerste probleem is meestal een lichte vorm van (lichamelijke) stress waardoor de ademhaling enigszins omhoog gaat en er al een te hoge spanning komt rond de schoudergordel.
Een mens trekt de schouders dan omhoog, bij een paard gaat de schoft naar beneden. Dit is eigenlijk hetzelfde en hier beginnen de ademhalingsproblemen al…”

 

Jeroen is gediplomeerd paardenosteopaat en -masseur en ook dryneedling kan hij toepassen. De manier van interactie met het paard en de combinatie van behandeltechnieken maken zijn werkwijze uniek en effectief.
 “Het bijzondere van de manier waarop ik met paarden werk is niet zozeer dat ik iets doe,  maar meer hoe ik met deze dieren samenwerk”