Holistisch dierenarts Sandra van Leeuwen over "Kanker bij dieren"

Dierenarts Sandra van Leeuwen heeft haar eigen praktijk in Maasdijk. Zij behandeld zowel paarden als kleine huisdieren. Sandra schrijft regelmatig Phytonics middelen voor en is enthousiast over de producten.

We hebben haar bereid gevonden om haar kennis en ervaringen met ons te delen. Helaas een niet zo’n leuk onderwerp, maar wel vrij veel voorkomend namelijk kanker bij dieren.

“Als dierenarts in de reguliere praktijk kreeg ik vaak dieren onder behandeling die een of andere vorm van kanker hadden. Afhankelijk van de soort kanker, hoe het dier eraan toe was en de keuze van de eigenaar werd besloten wat voor een pad werd ingezet. Chirurgie, doorsturen naar een specialist (die eventueel bestraling of chemo kon inzetten) of palliatief behandelen. Palliatief behandelen is symptomatisch behandelen totdat het niet meer gaat en euthanasie de enige oplossing is.

Als holistisch dierenarts benader ik een dier met kanker wat anders. Wij zien niet alleen een dier met kanker, maar we zien ook het dier met zijn sterke en zwakke kanten op het gebied van zijn mentale gesteldheid, gedrag, fysieke uitingen en zijn/haar positie in de wereld eromheen. Het dier is niet alleen zijn lichaam!

In de Chinese geneeskunde zijn het lichaam, de geest en de ziel innig verbonden en het één kan dan ook niet zonder het ander. Een gezonde geest in een gezond lichaam is, ook bij ons, een bekende uitdrukking.

Bij de behandeling van een dier met kanker, stel ik eerst een Chinese diagnose. Deze diagnose wordt pas gesteld na een zeer uitgebreid vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek, waarbij ook de tong en pols worden bekeken, respectievelijk gevoeld. Ook de voeding en eventuele supplementen die het dier krijgt, worden bekeken.

Na de diagnose wordt een behandelplan opgesteld in samenspraak met de eigenaar. Vaak worden kruiden ingezet. Dit kunnen Chinese kruiden zijn of westerse kruidencombinaties (fytotherapie), waarbij ik vooral Phytonics producten inzet. Daarnaast maak ik bijna altijd gebruik van acupunctuur bij deze patiënten. Eventuele reguliere medicijnen die het dier krijgt, mag het dier in principe gewoon blijven krijgen, al probeer ik wel vaak de dosering af te bouwen om de bijwerkingen te minimaliseren (uiteraard kan dit niet bij elk medicijn).

Op dit moment heb ik een paar dieren onder behandeling met kanker en ik vind het ongelooflijk hoe deze patiënten opknappen, c.q. stabiel blijven.

Graag geef ik even een paar voorbeelden hiervan.

Ik heb een Dwergschnauzer ( Sammie van bijna 11 jaar, zie foto) onder behandeling, waarbij precies een jaar geleden (23-03-2016) een Hemangiosarcoom is vastgesteld in de milt mét uitzaaiingen naar de lever en longen. De prognose op overleving na een operatie waarbij de milt verwijderd wordt is 19-86 dagen. Als je naast chirurgie ook chemotherapie toepast is de overleving 141-179 dagen. Als je er dan ook nog immunotherapie bij geeft kunnen patiënten 273 dagen overleven.

Voor meer informatie over Hermangiosarcoom klik hier.

Sammie leeft nu al bijna 365 dagen na de diagnose zónder operatie, chemo of immunotherapie. Wel met kruiden, acupunctuur en nu sinds kort CBD-olie.

Sammie kwam voor het eerst bij me 3,5 maand na de diagnose. Hij had papierbleke slijmvliezen, een hoge hartslag, sloom en wilde niks meer eten. Ik schrok van zijn toestand en was bang dat hij op dat moment aan het verbloeden was uit zijn milt. De eigenaresse zag mij schrikken. Ik uitte mijn bezorgdheid uiteraard en voorzichtig heb ik Sammie onderzocht en behandeld.

Toen Sammie na die eerste behandeling thuiskwam, begon hij direct te eten en eigenlijk heeft hij dat tot nu toe nog goed volgehouden! Eenmaal had hij een flinke terugslag met flinke diarree en niet meer willen eten, maar dat bleek een virus te zijn. Hij knapte daarna gewoon weer op tot onze verbazing.

Hij heeft verschillende natuurlijke medicatie gehad om zijn immuunsysteem te helpen, om zijn vertering te helpen en om zijn tumoren als het ware in toom te houden. Natuurlijk zien we hem gestaag wat achteruitgaan. Hij wordt wat magerder en zijn conditie neemt ook af. Maar hij maakt nog elke dag wandelingetjes, waarbij hij lekker kan snuffelen. Hij eet en drinkt goed en is nog steeds opgewekt en actief. Hij jaagt zelfs nog de postbode, voorbijgangers en de buurman de stuipen op het lijf door ze weg te jagen!

Daarnaast heb ik ook een 9-jarige Flatcoated Retriever teefje onder behandeling met een insulinoom, dit is een zeldzame tumor van de endocriene pancreas (alvleesklier). Lotte kreeg deze diagnose op 23 december 2016. Ze had flauwtes en in eerste instantie werd gedacht dat ze iets van paddenstoelen had gegeten. Het bleek dat haar bloedsuiker erg laag was en dat ze eigenlijk een hypo had. Uit de CT-scan bleek een insulinoom. Een operatie bij een insulinoom is mogelijk, maar de eigenaresse kreeg te horen dat als het er slecht uitzag van binnen, dat ze haar dan niet meer wakker wilden laten worden. Dit wilde de eigenaresse niet, dus zou Lotte medicamenteus behandeld worden. Ze kreeg al prednisolon sinds begin december om haar bloedsuiker omhoog te krijgen en na de diagnose kwam daar nog proglicem bij.

Begin januari zag ik Lotte voor het eerst en ben ik haar gaan behandelen met acupunctuur en kruiden. We zijn nu drie maanden verder na het eerste vermoeden van de tumor en als je het niet weet, zal je niet zien dat Lotte ernstig ziek is. Ze glanst je tegemoet en is vrolijk en actief. Ze heeft ook geen aanvallen van flauwtes meer gehad.

Een collega-dierenarts hoorde dat Lotte met deze diagnose nog steeds leefde en was hoogst verbaasd. In eerste instantie zag de eigenaresse steeds een opleving na de acupunctuur en vervolgens na een paar dagen een terugval in activiteit en well-being. Na een aantal wekelijkse behandelingen blijft ze nu stabiel en is ze zonder terug te vallen actief en vrolijk en hebben we de frequentie van behandelen afgebouwd van wekelijks naar tweewekelijks.

Natuurlijk kan ik kanker niet genezen met complementaire therapieën en ook niet elk dier zal even spectaculair reageren, maar veel mensen weten überhaupt niet dat acupunctuur en kruiden ondersteunend kunnen werken, al of niet naast reguliere behandelingen. Ook een dier dat chemotherapie krijgt bijvoorbeeld, heeft minder last van de bijwerkingen als acupunctuur en kruiden worden ingezet.

Het behandelen van deze dieren is heel bijzonder, ze komen nooit met tegenzin de praktijk binnen en ondergaan de behandeling keurig. De feedback die ik krijg van de eigenaar en van de hond zelf, is heel belangrijk om steeds mijn behandeling te finetunen. Het behandelen van dieren op deze manier geeft mij veel voldoening en motiveert mij om mezelf te blijven ontwikkelen en verbeteren. Ik heb hier echt mijn roeping in gevonden en hoop dat ik dit nog lang kan blijven doen!”