Jeroen Duenk - Osteopathie, ook als aanvulling bij SME

Onlangs schreef NML health al dat staart- en maneneczeem (SME) niet alleen wordt veroorzaakt door de reacties op de steek van culicoïdes mugjes en dat je je paarden al eerder kunt voorbereiden op een (te) sterke afweerreactie. Nog dezelfde dag reageerde Jeroen Dunk - gespecialiseerd osteopaat | sportmasseur | therapeut voor paarden - op de NML health Facebookpagina: “Eerst lever, maag en darmen behandelen met osteopathie. En vervolgens al vroeg beginnen om staart- en maneneczeem te behandelen.” Daar wil Phytonics graag meer van weten, dus we namen contact op met Jeroen Duenk in Aalten.

Welke boosdoeners zijn er nog meer voor SME?

Jeroen Duenk werkt dag-in-dag-uit met paarden. Zijn jarenlange ervaring combineert hij met kennis van Westerse en Chinese geneeskunde en hij maakt gebruik van uiteenlopende gezondheidsproducten. Hij steekt onmiddellijk van wal: “In principe beginnen de problemen van staart- en maneneczeem al vanuit de voeding. Teveel aan suikers en zetmeel zijn vaak boosdoeners. Dit zien we bijvoorbeeld op plaatsen waar de weidegang gericht is op een hoge productie, omdat de dieren dan in contact komen met productiegrassen, chemische meststoffen en/of drijfmest. Wordt daarnaast ook nog eens kuilgras of voordrooghooi gegeven, verergert dit de problemen. Kuilgras ondermijnt de stabiliteit in de maag en darmen, wat uiteindelijk de gezondheid van het dier aantast. Meerdere organen spelen een rol bij het verteren van voeding, deze omzetten naar energie en tenslotte het zuiveren van het lichaam. Dit doen o.a. maag, darmen, lever, nieren, milt en alvleesklier. Zodra deze organen overbelast worden, komt de zuivering van het lichaam in de problemen en hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. De lever en verschillende bindweefselstructuren gaan dienstdoen als ‘afvalbak’. Wanneer deze afvalbakken voller worden, beginnen tal van klachten te ontstaan, zoals vermoeidheid, pijn, ontstekingen, allergische reacties en verminderde weerstand. Het lichaam probeert de afvalstoffen toch eruit te persen, wat dan kan leiden tot kleine ontstekingen, die weer een uitnodiging zijn voor de mugjes. En zo is de cirkel rond voor wat betreft jeuk of eczeem”.

Hoe kan osteopathie bijdragen aan verbetering?

Eerst moeten we begrijpen wat osteopathie inhoudt. Daarbij is de term een beetje misleidend, want deze is samengesteld uit de Griekse woorden voor bot (osteon) en ziekte (pathos). Dit is misleidend, omdat de osteopathie zich niet alleen bezighoudt met botziekten, maar met (een combinatie van) stoornissen, zoals beschadiging of verstuiking van gewrichten, maar ook verdikking van het bindweefsel, verkorting, pijn of zwelling. Osteopaten beschouwen het lichaam als één geheel dat naar balans streeft.

Zo is ook Jeroen Duenk vanuit de osteopathie op zoek naar verstoorde ketens en behandelt acute of chronische oorzaken met behulp van corrigerende handgrepen.

Met osteopatische technieken worden spanningen opgespoord en aangepakt

Jeroen vertelt graag: “Met speciale technieken kan ik subtiele spanningen in bindweefselstructuren rond spieren en organen opsporen. Ook kan ik een verstoorde beweging van de lever voelen via verbindingen tussen meerdere organen. Door de ademhalingsspier te behandelen, kan ik voelen waar ik naartoe word getrokken: de maag, lever, nieren, blindedarm of zo. Het vrijmaken van deze spanningen gaat gepaard met meer bewegingsvrijheid, pijnvermindering, emotionele ontlading, maar zeker met een verbeterde functie van het betreffende orgaan om zijn functie te verbeteren…. het zuiveren van het lichaam!”

Ook stress doet een aanslag op het immuunstelsel

“Het losmaken van de spanningen zal niet alleen een positieve invloed hebben op gewrichten, bloedvaten en zenuwen. We weten dat SME ook voorkomt bij een verminderde weerstand. Stress doet een aanslag op het immuunstelsel. Er zijn meerdere vormen en oorzaken - zowel psychische als fysieke -, maar het lichaam reageert steeds op dezelfde manier: adrenaline zet het hart aan om sterker en sneller te kloppen - de bloeddruk wordt hoger - glycogeen wordt opgeslagen in de lever en de spieren en dan omgezet in glucose, die nodig is voor energie. Wanneer het gevaar of de stress over is, vermindert de adrenalineproductie en reageert het lichaam weer normaal.

Blijft gevaar of stress constant aanwezig, dan blijft ook het adrenalinegehalte (vanuit de bijnieren) hoog. En het circus draait door: de hartslag gaat omhoog - pupillen verwijden - de bloedvoorziening verschuift van de darmen naar de spieren. Voor dat laatste is cortisol verantwoordelijk. Dit hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren en zorgt ervoor dat er voldoende energie wordt vrijgemaakt om snel te handelen op de stressprikkel. Bij langdurige stress heeft de hoge cortisolspiegel een negatieve werking op het immuunstelsel, dat ernstig verzwakt kan raken. Dan treden bovendien andere verstoringen op: in de darmflora, er kunnen maagzweren ontstaan en ook kan een te hoge bloedsuikerspiegel hoefbevangenheid en stofwisselingsproblemen veroorzaken…. Je begrijpt het al: afvalstoffen blijven te lang in het lichaam, de reiniging en zuivering komt onder druk te staan en er komen steeds nieuwe klachten bij.“

Ostheopatie en stressfactoren

“Met de hulp van osteopathie kunnen stressfactoren worden opgespoord, verlicht en zelfs opgelost, bijvoorbeeld als de behandeling het cortisolgehalte verlaagt. Zo kunnen behandelingen via de tong en het borstbeen rust creëren in de ademhaling en aan het eind van de rit krijgen dan ook andere organen weer ruimte om hun functie uit te voeren. De Phytonics producten van NML Health gaan uitstekend samen met een osteopatische behandeling, zullen de behandeling zeer sterk ondersteunen en de combinatie helpt om het zelfherstellende vermogen van het lichaam te optimaliseren.”

De rol van de hypofyse

We beloven dat we een volgende keer dieper zullen ingaan op een ander belangrijk onderdeel van het hormoonstelsel: de hypofyse. Voor nu is het goed om te weten dat osteopatische therapie ook bij paarden goede resultaten laat zien. Net zoals mensen na een dergelijke behandeling een verbeterde mobiliteit ervaren - in de meest brede zin van het woord: ruimte in lichaam, gewrichten en organen - hebben ook dieren er overduidelijk baat bij.

Meer weten?

Er zijn meerdere invalshoeken voor het behandelen van staart- en maneneczeem. Jeroen Duenk kiest voor de Phytonics producten in combinatie met osteopathie. Kijk op www.osteopathiepaarden.nl

Jij streeft er natuurlijk ook naar om je paard in optimale conditie te brengen en te houden. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over ondersteunende gezondheidsproducten en supplementen. Kijk op www.phytonicsmed.com of bel met het NML health informatiecentrum op 0294-455888.

Andere aanvullende therapie in combinatie met producten uit het Phytonics-assortiment? Schrijf het ons!

 

Blog: NML Health