Koliek bij Bo door Chaja Kolthoff

De nachtmerrie van elke paardeneigenaar overkwam ons gisteravond sinds -gelukkig- lange tijd weer eens: koliek. Eigenlijk gaat het verhaal al wat verder terug en begonnen de eerste verschijnselen een week geleden, direct na een behandeling door onze tandarts.

Bo is een lieve merrie die maar weinig sedatie nodig heeft voor een elektrische behandeling, ze was als laatste aan de beurt en de andere paarden waren al weer helemaal wakker dus we maakten ons aanvankelijk geen zorgen. Totdat we haar twee uur later liggend in de stal aantroffen, in eerste instantie leek het alsof ze een dutje lag te doen maar aangezien dat niks voor haar is hielden we haar scherp in de gaten. Binnen een half uur 6 keer gaan liggen en weer opstaan werd helemaal vervelend en intensief overleg met de tandarts, die ook dierenarts is, begon. Laten bewegen, laten drinken, kleine beetjes hooi, ze leek steeds wat op te knappen maar ze had nog steeds niet gemest. Net toen we besloten hadden om de dierenarts terug te laten komen vonden we een mooie hoop dampende mest in de stal, wat kan dat een fijn gezicht zijn!

De volgende dag kwamen er 2 dierenartsen van Den Hoek sowieso al langs voor een praktijkdag op onze locatie dus we hebben haar gelijk laten onderzoeken. Een overbelaste lever bleek de boosdoener, vandaar dat ze niet echt uit de sedatie kwam. Ze werd behandeld met acupunctuur en kreeg een kuurtje Liver comp en Detox comp voor de komende weken.

De dagen erna knapte ze steeds meer op en werd ze langzaam weer de oude. Helaas precies een week later vonden we haar weer: platliggend in de stal en kreunend van de pijn. Alle hulplijnen geopend en in overleg met Eric en de tandarts van vorige week direct de plaatselijke praktijk gebeld voor onderzoek. Ze bleek een hevige aanval van krampkoliek te hebben en kreeg een injectie met Buscopan om haar darmen te kalmeren. Een kwartier later stond ze weer te bedelen om hooi, wat ze helaas niet mocht maar het was wel een veel fijner gezicht!

Vandaag, de dag na de koliekaanval, is Bo uitgebreid onderzocht en blijkt de lever nog steeds erg zwak te zijn en haar hele spijsvertering te beïnvloeden. Ze borrelt de hele dag, de mest ruikt zuur, en na aanvullend onderzoek hebben we gelukkig een set middelen kunnen samenstellen om haar te ondersteunen. Ze heeft Magnesium nodig tegen de spierkrampen, Probiotica voor een gezonde darmflora, Strezz druppels (geen uitleg nodig lijkt me…), Gastri comp voor haar maag en Liver comp om de leverfunctie te ondersteunen. Een hele waslijst maar voor ons heel logisch nu we erachter lijken te zijn wat haar mankeert. Ik vind het fijn om iets constructiefs bij te dragen aan het herstel van mijn paarden, helemaal als ze vage klachten hebben waar symptoombehandeling alleen niet genoeg is.

Gelukkig hebben we altijd een selectie van Phytonics op voorraad en kunnen we gelijk beginnen met de behandeling. Hopelijk gaat de volgende blog weer over een kerngezonde Bo!