Lees, ruik, proef!

Wij zijn ons tegenwoordig meer en meer bewust van onze voeding. Wat eten we? Wat doet het met ons lichaam en zelfs met onze gemoedstoestand (denk aan depressiviteit, moeheid, maar ook ontzettend drukke kinderen die zich niet kunnen concentreren). Het wordt steeds meer bekend wat de invloed van suikers is in onze voeding en dat er erg veel producten zijn met “verborgen suikers”.

Ogenschijnlijk gezonde producten, maar als je goed gaat kijken op de etiketten blijken ze bomvol E-nummers en suikers te zitten.

Ook in paardenland wordt men zich hier steeds bewuster van. Voerfabrikanten komen met voersoorten met weinig tot geen suiker en melasse. Wat mij betreft een ontzettend goede ontwikkeling.

Echter is het schrikbarend hoeveel supplementen er op de markt zijn die veel suikers bevatten.

Supplementen die pretenderen de gezondheid van je paard te verbeteren, maar eigenlijk weggegooid geld zijn. Sterker nog, in sommige gevallen schaadt het de gezondheid van het paard eerder dan dat het goed doet!

We hebben het hier namelijk over de geraffineerde suikers. Geraffineerde suiker is ontdaan van vezels en daardoor verwerkt een lichaam deze suikers veel te snel (de zogenaamde “snelle suikers”). Het gevolg? Suikerpieken en een negatieve invloed op het energieniveau

Mineralen en vitamine helpen mee bij het verwerken van suiker in het lichaam, maar ook deze zijn niet meer aanwezig bij geraffineerde suiker en dus worden deze benodigde vitaminen en mineralen onttrekt elders in het lichaam zodat het alsnog de suiker kan verwerken. Hierdoor kan er op lange termijn zelfs een vitaminetekort ontstaan. Daarnaast tast geraffineerde suiker het immuunsysteem aan en brengt het allerlei processen in het lichaam in de war, zoals de hormoonhuishouding

Zeker paarden die gevoelig zijn voor suikers, zoals de paarden met insuline resistentie, moeten ver uit de buurt van deze suikers blijven.

 

Maar hoe vindt je als paardeneigenaar nou je weg in die enorme markt van supplementen? Het zijn er tegenwoordig nog al niet wat en de ene beweert nog beter te zijn dan de andere.

De oplossing is simpel: leer etiketten lezen!

Op sommige etiketten staat het al kant en klaar (zie voorbeeld foto 1): 70% suiker. Maar de meeste fabrikanten zijn slim en verwoorden het anders. Saccharose? Dat is in volksmond gewoon tafelsuiker. Dextrose? Niets anders dan druivensuiker. Glucosesiroop is een bind/zoetmiddel wat uit maïs komt. Maïs is een natuurproduct zal je denken, dus wat is daar mis mee? Om glucosesiroop te verkrijgen is een chemisch proces nodig. Ineens een stuk minder natuurlijk dus. Een aantal andere synoniemen voor suiker: maltose, maisstroop, glucosestroop, fructosestroop, glucose-fructosestroop, sucrose, melasse(-stroop).

 

Laten we eens een aantal voorbeelden erbij nemen hoe het niet moet.

  • Foto 1 is een etiket van een product dat beweert een voedingssupplement te zijn ter ondersteuning en behoud van gezonde gewrichten van paarden. Het bevat echter 70,7% suiker en 6,5% glucosesiroop, dat is bij elkaar 77,2% onnodige suikers. Meer dan ¾ wat je geeft van dit product is dus totaal zinloos.
  • Foto 2 is een etiket van een product voor spieropbouw bij paarden, maar met 37,3% sacharose en 14,1% glucosiroop. Dat komt neer op 51,4% suiker, meer dan de helft van het product. Daarnaast zit er ook nog maiszetmeel in wat voor paarden slecht verteerbaar is.
  •  Foto 3 is een etiket voor een product dat helpt bij zand uit de darmen te halen. Zand wordt niet meegenomen door dextrose…. Daarvoor heb je psyllium/vlozaad of lijnzaad voor nodig, geen suiker.

 

Daarnaast is het erg zinvol om naar doseringen van producten te kijken. Veel mensen worden heel blij van een emmer van 4 kg die ze voor weinig kunnen kopen. Vervolgens moet je een aantal flinke scheppen van het product per dag voeren. Allereerst moet je je dan afvragen: waarom een aantal van die enorme scheppen? Dat betekent dus dat de concentratie werkzame stof in het product laag is en wat zit er dan nog meer in aan vulstof?

Daarnaast doe je dus maar relatief kort met die emmer. Bereken bij de aanschaf van een product eens de prijs per dag die je kwijt bent, dan zal je zien dat dat allemaal nog niet eens zoveel scheelt.

 

Verder is de kwaliteit van de grondstoffen van groot belang. Wat maakt het verschil tussen bijvoorbeeld de ene magnesium en de andere? Heel simpel de kwaliteit!

 

Moet dan alles 100% suikervrij zijn? Ja dat zou heel mooi zijn, maar in de praktijk blijkt natuurlijk dat paarden dingen makkelijker eten als er net een ander luchtje of smaakje aan zit. Dus in sommige gevallen kan een smaakstofje of bindmiddel noodzakelijk zijn, maar de hoeveelheid en kwaliteit is waar het hem in zit.

Laat je niet misleiden door slimme marketing en stuntprijzen, maar léés wat er in het product zit. Verdiep je eens in de ingrediënten en vraag zonnodig extra informatie op.

Iets wat ik zelf altijd doe: ruiken en proeven! Sommige potten maak je open en dan komt de geur van snoepwinkel Jamin je al tegemoet. Geen goed teken.

Fabrikanten kunnen zeggen: “Bereken eens de grammen. Stelt niet veel voor, in een appel of wortel zit meer suiker.” Maar net als bij mensen geldt, elk pondje gaat door het mondje en voor sommige paarden is elke gram suiker er al één teveel.

 

Dus lees, ruik en proef! Niet alleen voor de gezondheid van je paard, maar ook voor je portemonnee.