Lezing Jeroen Duenk: CTO gebied en de ademhaling

Vorige week vrijdag, 1 februari, gaf Jeroen Duenk een lezing over het CTO gebied en de ademhaling bij paarden.
Jeroen is gediplomeerd paardenosteopaat en -masseur en ook dryneedling kan hij toepassen. De manier van interactie met het paard en de combinatie van behandeltechnieken maken zijn werkwijze bijzonder en effectief.

“Het is van cruciaal belang om het paard uit te nodigen om mee te werken vanuit zijn ontspannen deel van zijn autonome zenuwstelsel (volledige vertrouwen en ontspanning). Pas van daaruit is het paard in staat om te herstellen en kan ik het lichaam ondersteunen om zichzelf te genezen.”

Jeroen zet naast zijn behandelingen regelmatig producten van Phytonics in om het paardenlichaam verder te ondersteunen in het herstel. Wij zijn ontzettend blij met professionals en deskundigen, zoals Jeroen, die graag met onze producten werken.

Uiteraard begon de lezing met uitleg over het CTO gebied. Wat is het CTO gebied, waar zit het precies en wat is de functie?
Het CTO-gebied is een overgangsgebied, het is de overgang van de halswervelkolom naar de borstwervelkolom. Het is een heel belangrijk gebied omdat in deze regio de complete zenuwvoorziening ontstaat van de voorbeen- en schouderspieren. Hierdoor wordt de gehele bloedvoorziening voor de spieren beïnvloed.
Door een blokkade in het CTO kan een te hoge spierspanning ontstaan, waarbij de bijbehorende pezen overbelast kunnen worden. Dit geldt in het bijzonder voor de buigspieren/pezen van de ondervoet.
Voor het ruggenmerg is het CTO een belangrijke oorsprongsplaats van zenuwen van het zenuwstelsel voor het hoofd én vele organen.
Jeroen ervaart dat veel blokkades in andere delen van het lichaam, bijvoorbeeld het TLO gebied, secundair zijn en hun oorsprong vinden in het CTO gebied.
Als er problemen ontstaan in het lendengebied en het bekken en kunnen er door compensaties weer problemen ontstaan in het SI-gewricht (de verbinding tussen het heiligbeen en het bekken en daarmee tussen de rug en de achterbenen). Deze problemen kunnen behandeld worden, maar het belangrijkste is natuurlijk om naar de oorzaak te zoeken!
Jeroen ziet bij veel paarden die een probleem in het CTO-gebied hebben ook een blokkade van de eerste rib. Het gevolg is dat de schouder en het voorbeen niet goed naar voren gebracht kunnen worden, waardoor het paard in de rest van zijn lijf gaat compenseren. Hierdoor kunnen er zelfs beenstandafwijkingen ontstaan, soms gaat het paard toontredend of frans staan.

Maar wat heeft de ademhaling van een paard hiermee te maken?
De ademhalingsspier (middenrif), is de spier die de borstholte scheidt van de buikholte. Hij zit vast aan het borstbeen en aan de wervelkolom ter hoogte van de laatste ribben en de eerste lendenwervels.

Tijdens het ademhalen beweegt het middenrif, als een zuiger, heen en weer in de romp. Met deze beweging bewegen ook de organen in de borst en buikholte mee.
Vanuit het borstbeen is al veel te voelen waar de mogelijke problemen zich in het lichaam bevinden, Jeroen begint hier zelf altijd zijn behandelingen.
Je kunt dit ook mooi bij jezelf voelen, adem je rustig en diep door je buik of houd je je ademhaling hoog vanuit je borst? Bij een gespannen ademhaling vanuit je borstbeen span je al snel je nekspieren, schouderspieren en kaakspieren aan. Ook kun je vaak je innerlijke rust niet vinden. Als je ’s avonds in bed ligt na een drukke dag en je kunt niet in slaap vallen, staat alles in je lichaam nog onder spanning. Meestal na een tijdje wordt er een keer “gezucht” en dan pas kun je ontspannen en val je ook in slaap. Je ademhaling zakt diep naar de buikholte, buikorganen krijgen meer ruimte en rust, net als de borstruimte waar het hart en longen zich bevinden. Ook je schouders, nek en kaakspieren ontspannen zich.
Bij paarden werkt dit net zo. Een paard wat niet goed in zijn vel zit houdt zijn ademhaling vast en “trekt de schouders op”. Hij zakt in de schoft. Je ziet bij deze paarden op den duur ook een slechte bespiering in dit gebied.
Wij als mensen kunnen op een gegeven moment onze “opgetrokken” schouders bewust laten zakken, daarmee gaan we ook dieper ademhalen. Bij paarden werkt dit anders, zij staan al met de benen (armen) op de grond, zij kunnen enkel de spanning van de rompspieren ontspannen zodat de schoft zich naar boven kan bewegen. Daarom is het rijden met een “schoftlift” ook zo ontzettend belangrijk.
Jeroen benadrukt duidelijk wat wij als ruiter voor effect hebben op het paardenlichaam.
Een paard wat met een te hoge hals gereden wordt, loopt met een te holle rug.
Door de hals te laten zakken, train je ook direct beter de buikspieren. Bij een neus die voorbij de loodlijn gereden wordt, komt er meer vrijheid rondom de atlas. Krijg je meer schoudervrijheid én een beter gebruik van het achterbeen.

Kijk ook kritisch naar je eigen lichaam en je houding en zit. Als je een scheve ruiter bent, heeft dit ook veel invloed op je paard.

Bij een te hoge ademhaling, wordt het middenrif gespannen. Dit heeft ook effect op de organen die zich daar bevinden, deze hebben letterlijk en figuurlijk minder ruimte om te functioneren.
Zo kunnen door blokkades in het lichaam ook interne problemen ontstaan.

Jeroen geeft een mooi voorbeeld van een patiënt die hij heeft behandeld. Dit paard zat onder de bulten. Jeroen heeft het middenrif losgemaakt zodat er meer ruimte in het CTO-gebied kwam en heeft daarnaast het paard ondersteund met de Phytonics Liver comp om de lever te helpen met het afvoeren van de afvalstoffen. Binnen enkele weken was het paard van alle bulten af.
Jeroen legt hierbij uit dat de lever een heel belangrijk orgaan is. Het zorgt voor de zuivering van het bloed en de afvoer van afvalstoffen. Als de lever niet kan functioneren, door bijvoorbeeld te weinig ruimte door een blokkade, kan het de afvalstoffen niet goed afvoeren. Echter móeten deze wel het lichaam uit. Ze gaan een andere weg zoeken waardoor er klachten kunnen ontstaan als bulten, maar ook mok of staart,- en maneneczeem.

De boodschap van Jeroen is duidelijk, kijk naar je paard en dan wel je héle paard. Ook het management eromheen is van groot belang. Zorg voor voldoende ruwvoer, laat je paard regelmatig nakijken door een goede tandarts, check je zadel en kijk kritisch naar jezelf als ruiter en je training.
Kortom: “bewustwording”.

Meer info over Jeroen Duenk en zijn manier van werken?
www.osteopathiepaarden.nl

 

©foto: Jeroen Duenk www.osteopathiepaarden.nl