Vuurwerk stress!

Het lijkt allemaal nog zover weg, maar afgelopen week hoorde ik de eerste knallen alweer… Vuurwerk!

Er zijn Nederlanders die niet kunnen wachten en tientallen tot honderden euro’s per jaar spenderen aan gillende keukenmeiden, rotjes, vuurpijlen, kanonslagen en ga zo maar even door.

Er zijn echter ook Nederlanders die het één van de vreselijkste momenten van het jaar vinden en niet kunnen wachten tot het weer achter de rug is. Dit zijn vaak de mensen met dieren en dan vooral de hele bange dieren. Honden en katten die bevend en hijgend onder het bed gaan zitten, paarden die hun stal afbreken of in de wei door het draad heen rennen. Je ergste nachtmerrie als diereneigenaar.

Op dit moment heb ik gelukkig dieren die weinig tot niets geven om het geknal, maar in het verleden heb ik een hondje gehad die het allemaal maar niets vond. Hij uitte dit in enorm hard blaffen, hijgen en uiteindelijk raakte hij helemaal overstuur. Ik weet dus precies hoe frustrerend het kan zijn om je dier zo van slag te zien.

Wij waren op den duur ook wanhopig en hebben destijds, niet beter wetend, zelfs reguliere sufmakers gebruikt.  Dat was één keer en nooit meer! Vooraf was hij suffig, op het hoogtepunt van het geknal werd hij alsnog ontzettend kwaad maar kon zich door dit middel moeilijker uitten, met als gevolg dat hij urine liet lopen. De dagen daarna was hij nog totaal van de kaart…

De laatste jaren van zijn leven hadden we eindelijk voor hem de perfecte oplossing. We begonnen tijdig met de Phytonics Strezz wat we langzaamaan opbouwde richting Oud en Nieuw. Op de dag zelf gingen we in een rustig stuk bos lekker een eind wandelen en de hele dag stond in huis de radio of tv aan, net iets harder dan normaal. Vlak voor middernacht kreeg hij nog een laatste dosering Strezz. Daarna ging hij de badkamer in, want die was het meest geluidsdicht en had fel licht zodat hij de flitsen niet zo erg zag. Een lekkere kluif erbij en de radio met aardig volume aan. Op deze manier was er voor hem én voor ons de minste stress.

Phytonics Strezz is een fytotherapeutisch middel dat kan worden ingezet bij acute- en chronische stress, zowel fysiek als emotioneel. Bij dieren die de decembermaand in een continue staat van onrust verkeren werkt de Strezz bijzonder effectief. Strezz vermindert het gevoel van stress en angst, zónder dat het suf maakt.

Elk dier reageert natuurlijk anders en heeft dus ook een andere aanpak nodig.

Niet elk dier heeft dus ook voldoende aan alleen de Strezz. De Strezz kan ook heel mooi gegeven worden in combinatie met andere natuurlijke middelen. Kijk hiervoor naar het Stappenplan Vuurwerkangst.

Je kunt de Strezz ook uit voorzorg geven, ik geef samen met een aantal stalgenoten onze paarden op Oudejaarsdag een aantal doseringen. We staan op een relatief rustige stal, waar ze erg goed op onze paarden letten, maar voor mijn eigen gemoedsrust geef ik hem toch wat. 

Ook mijn kleine hondenvriendje heeft afgelopen jaar een klein beetje gekregen. Het was zijn eerste Oud en Nieuw en ik had natuurlijk geen idee hoe hij zou reageren. Gelukkig was hij totaal niet onder de indruk!

Wat belangrijk is bij dieren met vuurwerkangst is tijdig te beginnen. Je kunt dan al een beetje bekijken hoe je dier op een bepaald middel reageert, welke doseringen het beste werken en hierop inspelen. Als er al enorm veel stress is, is het moeilijker om hier doorheen te komen.

Zorg verder voor een veilige omgeving voor het dier. Katten vinden het vaak fijn om zich te verstoppen dus kun je dit beter zo laten. Let erop dat ze niet kunnen ontsnappen en dat ze met Oud en Nieuw zelf veilig binnen zijn!  

Sommige paarden zijn rustiger op stal, andere kun je beter in een wei of paddock laten. Als het kan kun je een radio aanzetten, zodat dit wat kan afleiden van de buitengeluiden.

Laat honden op een rustig moment van de dag uit of ga, indien mogelijk, naar een rustig stuk bos of hei. Als je weet dat je hond heel angstig is laat hem of haar dan niet los lopen. Een hond die schrikt kan zo de benen nemen met alle gevolgen van dien… 

En dan nog even voor alle Oud en Nieuwvierders zónder dieren: laten we het voor iedereen leuk houden. Steek vuurwerk niet al eerder af en blijf zoveel mogelijk uit de buurt van dieren.

Het duurt nog even maar voor iedereen alvast een fijne jaarwisseling!