Baat het niet, dan schaadt het niet?!

“Baat het niet, dan schaadt het niet”

Irene noemde in haar blog “Natuurlijk” van vorige week al mooi de uitspraak: “ow homopatie” .

Persoonlijk is degene waar mijn nekharen van overeind gaan staan: “baat het niet, dan schaadt het niet!”. Vaak is dit gericht op alle “natuurlijke” middelen.

Irene legt in haar blog heel mooi uit wat al dat “natuurlijke” nou precies inhoudt, dus richt ik me even op een praktijk voorbeeld.

Een mevrouw met een paard die wat vage klachten had. Dof in het haar, niet lekker door de verharing heenkomen, wat schilferig en hier en daar wat bultjes.

Er was haar via via aangeraden om het paard eens een detox kuur te geven om het lichaam op te schonen. Eigenlijk vond ze dit onzin, maar de desbetreffende tipgever was zo enthousiast en overtuigend over de Phytonics Detox comp dat ze het toch wel een kans wilde geven.

Echter “een paar van die druppeltjes” zouden vast niets doen voor haar grote paard, dus ze had zelf besloten een hogere dosering te geven dan de aanbevolen dosering.

Haar grote paard was alleen een stuk gevoeliger dan mevrouw had ingeschat en had ook veel meer afvalstoffen in zijn lijf dan gedacht.

De Detox deed ondertussen keurig zijn werk en ging de afvalstoffen uit het lichaam afvoeren en best flink ook in deze hoge dosering. Met als gevolg dat het paard met dikke benen stond en allemaal bulten kreeg over zijn hele lijf. 

Eigenaresse in paniek. Gelukkig belde ze met een van onze dierenartsen voor overleg. Er is haar aangeraden om even helemaal te stoppen met de druppels en na een paar dagen weer te beginnen met de helft van de aanbevolen dosering en dit RUSTIG op te bouwen. Deze raad heeft ze opgevolgd. Het lichaam werd alsnog ontgift, maar in een iets rustiger tempo waardoor het een stuk aangenamer was voor het paard.

Uiteindelijk werd de vacht van het paard aanzienlijk beter, kwam hij goed door de verharing heen en waren alle bulten ook weg. Hij krijgt nu elk voor- en najaar een reiningskuur met Phytonics Detox comp, maar dan wel rustig opgebouwd en in de aanbevolen dosering.

Dieren, en zeker ook paarden, zijn een stuk gevoeliger dan wij vaak denken. Raadpleeg bij twijfel altijd een dierenarts of leverancier voor advies. Ook “natuurlijke” middelen kunnen namelijk een pittig effect hebben op het lichaam!