De aanloop naar Horse Event door Chaja Kolthoff

Dit Horse Event nemen wij onze twee grote vossen mee voor de clinics: Sir en Glam. Hoewel we soms vanuit de verte moeite hebben om ze van elkaar te onderscheiden in het weiland zijn ze uit onze stal de meest verschillende paarden. De keuze om hen samen mee te nemen heeft daar mee te maken: Sir is een routinier en gaat dit jaar alweer voor de vijfde keer mee. Voor Glam wordt het zijn eerste Horse Event en dat is best spannend, niet alleen voor hem maar ook voor ons. Hij is inmiddels wel al twee keer mee geweest op concours en dat deed hij zo verschrikkelijk braaf dat we de stap wel aandurven.

We willen van de gelegenheid gebruik maken om hem ‘streetwise’ te maken, hem rustig laten wennen aan de entourage van het grote publiek zonder dat hij gelijk hoeft te presteren. Één van de clinics die we gaan geven heet “ABC van het jonge paard”. Hierin gaan we laten zien hoe een jong paard, Glam is pas 5 jaar en nu een half jaar onder het zadel, dingen aanleert die hij nog niet (goed) kan. De beenhulpen, teugelhulpen, balans, nageeflijkheid enzovoort. Wat kun je doen als hij iets niet snapt, hoe los je een communicatieprobleem op en hoe werkt de beloning. Daarnaast loopt dan Sir, onze 17-jarige Oldenburger die op dit moment in de klasse ZZ-Zwaar wordt uitgebracht. Hij kan bij elke hulp en elke oefening mooi laten zien hoe het er uiteindelijk uit moet gaan zien en waar je het allemaal voor doet. Ondertussen kan hij Glam af en toe een hart onder de riem steken en laten zien hoe je om gaat met het grote publiek, Sir is gek op de ambiance van een groot evenement.

Hun leeftijd en opleidingsniveau maken ook dat ze behoefte hebben aan verschillende voedingspatronen. Wij maken een uitgebreide rantsoenberekening op basis van een ruwvoeranalyse en de belastbaarheid en training van onze paarden. Daarnaast worden onze paarden regelmatig gecontroleerd en eventueel behandeld door Annika ten Napel van Den Hoek. Zo kunnen wij de supplementen optimaal afstemmen op de behoeften van onze paarden. Sir is een enorm harde werker maar heeft soms de neiging om wat gespannen te worden van de moeilijke oefeningen. Ook is hij enorm gevoelig in zijn lijf en we hebben door de jaren heen gemerkt dat hij veel baat heeft bij een onderhoudsdosis magnesium. Het haalt de scherpe kantjes eraf bij hem, hij herstelt sneller na inspanning en het leven lijkt soms net een beetje minder zwaar voor hem.

Glam is compleet anders, die vindt het leven één groot feest. Zijn probleem is dat hij heel groot is en moeite heeft om op gewicht te komen en te blijven. Toen we hem kochten was hij broodmager, inmiddels is dat gelukkig niet meer het geval. Toch blijft het lastig om zo’n groot paard echt in zijn spieren te krijgen, je wilt hem immers ook niet elke dag trainen of te zwaar belasten. Daarom krijgt hij Phytonics Muscle support, in combinatie met zo’n 4 keer per week trainen merken we dat hij daarmee mooie volle spieren aan het ontwikkelen is. Omdat hij nog zo jong is en zo hard gegroeid is krijgt hij ook Joint compositum, meer uit voorzorg dan vanwege klachten. Hij is supergezond en erg fit, dat willen we graag zo houden. Door hem de tijd te geven, goed te voeren en te ondersteunen met deze supplementen hopen we dat hij zich zal ontwikkelen tot een prachtig groot, sterk en stoer sportpaard zodat hij straks het stokje over kan nemen van de oude garde.