Het favoriete Phytonics product van... Ilze van Praktijk Natuurlijk

“Moet ik echt één product kiezen of mag ik een top 3 maken?
Mijn favorieten zijn zonder twijfel de Clear intestine, Gastri comp en de Back spray!”
Aan het woord is Ilze van Merrebach van Praktijk Natuurlijk. Ilze is gediplomeerd Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut, Equine Cranio Touch© & Cranio-Sacraal-therapeut voor paarden.
Je kunt bij haar terecht voor diverse behandelingen voor je paard.
“Ik heb in de loop der jaren mijn eigen manier van behandelen ontwikkeld. De benadering van het paard, de opbouw van de behandeling, inzet van passende kruiden en /of voeding en de nazorg, zijn met grote zorg en passie.”

Hoe het allemaal begon

“In mijn leven zijn er vanaf jongs af aan altijd al dieren geweest, maar vooral paarden. Het begon bij mijn opa op Warnsborn met de pony's. Later werden dat de paarden, ik heb dressuur gereden op M2 niveau en daarnaast springen B en SGW L niveau.
Tot 8 jaar geleden loste ik de problemen met mijn paarden grotendeels op met vooral reguliere behandelingen en rijtechnieken. Mijn merrie Issey (1993), nu 28 jaar heeft daar verandering in gebracht.
Na 5 jaar lang te zijn vastgelopen met luchtwegklachten, zomereczeem, huidklachten, en hele erge chronische mok ben ik terecht gekomen bij Eric Laarakker, Holistisch dierenarts bij Den Hoek. Dat is het begin geweest van alles. Toen werd nog eens bevestigd dat een natuurlijke aanpak, naast een reguliere, zeker bij paarden heel goed werkt. Paarden staan nog dicht bij de natuur en zijn heel puur.
Dat wat ik al aanvoelde werd concreet, een holistische aanpak werkt. Het was een lange weg want iets wat jaren speelt krijg je niet in 1 maand weer opgelost. Maar ik ben uitgekomen met Issey zonder mok en zomereczeem, goed in haar vel en terug in conditie!”

Darmflora, voeding en Clear intestine

“Naast de behandelingen ben ik ook anders gaan voeren. Geen kuilvoer meer omdat dat meestal niet geschikt is voor paarden o.a. door schimmels en de zuurgraad. Deze veroorzaken weer allerlei problemen in het maag-darmkanaal zoals een slechte opname van de voedingsstoffen.
Dit is ook meteen een reden waarom ik zo fan ben van de Clear intestine. De basis voor een paard is een goede kwaliteit ruwvoer, wat geschikt is voor het betreffende paard. Helaas ontbreekt het hier in de praktijk soms aan, met als gevolg een verstoorde darmflora wat zich uit in veel winderigheid of te slappe mest. Door Clear intestine in te zetten gaan we de darmflora versterken/herstellen. Uiteraard moet er dan ook een aanpassing in het voer plaats vinden.”

Opleidingen

Ilze is in 2011 begonnen met Reiki en Quantum Touch. Hier leerde ze technieken om je levenskrachtenergie (ook wel Chi, genoemd) te vergroten door een combinatie van verschillende ademhalingstechnieken en lichaamsbewustzijnsoefeningen.
In 2012 startte zij met de 3-jarige HBO opleiding voor Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut aan de Silverlinde. Hier leerde ze op een natuurgeneeskundige manier aan het welzijn en de gezondheid van dieren te werken.
Kijken naar het dier in zijn geheel en niet alleen naar de oorzaak van het probleem.
En dit is nog maar een kleine greep uit de opleidingen en bijscholingen die zij heeft gevolgd.

Binnenvetter Warempel en de Gastri comp

Gastri Comp zet ik vaak in bij paarden die snel last hebben van maagproblemen. Maagproblemen kunnen veroorzaakt worden door (wedstrijd)stress, pijn of een mismanagement.
Warempel, een trainingspaard wat vorig jaar bij mij onder behandeling kwam, at slecht. Door de verhuizing was hij erg dun geworden en hij zat te strak in zijn lijf. Eerst op de Clear intestine en Gastri comp gezet. Dat in samenwerking met cranio-sacraal therapie en passende voeding heeft hem weer in zijn kracht gezet. Hij is een echte binnenvetter en liet een duidelijk beeld zien van maagproblemen, maar hij eet nu onze oren van het hoofd. Zelfs tijdens een wedstrijddag!”

Spieren ontspannen met Back spray

“De Back spray zet ik zelf in na een zware training of SGW wedstrijd. Ideaal voor de rug en hals.  
Aan klanten adviseer ik om zelf dagelijks Back spray te gebruiken na een behandeling, om de spieren nog meer te helpen ontspannen. En niet alleen de rug, maar ook bijvoorbeeld op de hamstrings als die heel strak zijn.
Na al die jaren ben ik nog steeds erg tevreden over Phytonics!”