Het is weer weerstand weer!

De blaadjes zijn aan het vallen en de dagen worden korter en kouder, het is nu duidelijk herfst.

Het heeft even geduurd voordat de herfst echt begon; zaten we 3 weken geleden nog in een T-shirt en korte broek, nu heb ik toch echt mijn dikke trui aan!

Ik heb zelf best veel moeite met die overgang, ik houd sowieso niet van kou en nattigheid. Sommige dieren hebben er ook moeite mee, moeilijk door de vacht heenkomen, sloom, lusteloos. Mijn paard wordt er alleen maar nog gekker en joliger van en ik kijk met lede ogen toe hoe zijn vacht in een rap tempo aan het ontwikkelen is tot formaat grizzlybeer….

In deze periode van het jaar hoor je veel kreten als; “Verhoog je weerstand!”  “Ondersteun je immuunsysteem!” Maar wat wordt daar nou mee bedoelt en wanneer kies je voor welk product?

Het woord “weerstand” zegt het eigenlijk al, het afweersysteem van je lichaam.

De latijnse term “immunis” betekent vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten. Hier komt het woord immuunsysteem vandaan; een verdedigingssysteem met als doel indringers of veranderde eigen cellen te bestrijden.
Het is dus wel degelijk van belang om ervoor te zorgen dat het lichaam in goede conditie is, zodat infecties, virussen en bacteriën zo min mogelijk kans krijgen.

De herfst is voor veel dieren een overgangsperiode. De vacht moet aangemaakt worden voor de winter en veel paarden kunnen niet meer op de wei en komen terug op stal of in de paddock. Verandering van ritme en rantsoen, een extra belasting voor het lichaam.  

Verder is het ene dier gevoeliger voor overgangen in het weer en temperatuurschommelingen dan andere, net als mensen.Ik zit het liefst de hele winter met een dekbed over mijn hoofd, terwijl anderen niet kunnen wachten om de schaatsen onder te binden. 

Het is sowieso raadzaam om in het voor- en najaar een reiningskuur te geven. Het lichaam wordt dan geholpen om alle opgehoopte afvalstoffen af te voeren en opgeruimd het nieuwe seizoen aan te kunnen.

Ik hoor vaak mensen zeggen; “ik geef mijn paard even lekker een vitaminespuit”.  Wat veel mensen niet weten is dat een dier opneemt wat het op dat moment op kan nemen en de rest komt er net zo hard weer uit (middels urine en ontlasting). Naar mijn idee zonde van je geld. Wil je een vitamine of mineralen tekort aanvullen of voorkomen? Dan zal je langere tijd een hoogwaardig supplement bij moeten voeren.

Bijvoorbeeld de Phytonics Multivit, een hoge kwaliteit aan vitamine en mineralen als aanvulling op de gewone voeding. Én heel belangrijk, zónder vulstoffen! Dus geen suikers, dextrose, fructose en ga zo maar even door.

Voor dieren die echt even een krachtige oppepper kunnen gebruiken is er de Immu boost. Met ingrediënten als Groene thee (Camellia sinensis anti-bacteriële, ontgiftende, antivirale en schimmelwerende werking), Kattenklauw (Uncaria tomentosa, stimuleert het immuunsysteem), Rode Zonnehoed (Echinacea purpurea, verhoogt de weerstand), Westerse karmozijnbes (Phytolacca americana, stimuleert het immuunsysteem en is goed voor de luchtwegen) en Bètacaroteen (provitamine A, is een krachtig antioxidant en van belang voor: het goed functioneren van het immuunsysteem, een gezonde huid en slijmvliezen, een goede afweer, de botontwikkeling, het functioneren van het hoorn- en netvlies van het oog) is het een heel goed middel om in te zetten bij een verminderd immuunsysteem en lusteloosheid.

Bij herpesvirussen is L-Lysine een belangrijk product om in te zetten. Lysine is een belangrijk aminozuur voor paarden.

Vitamine B6 en Vit C zijn cofactoren voor de opname en de intracellulaire werking van L-Lysine, hierdoor wordt de L-Lysine beter gebruikt.

Toch wat te pakken? Zet dan All sept in. All sept bevat bestanddelen die immuun stimulerend, ontsteking werend, antibacterieel en diuretisch werken. Het ondersteunt bij de afvoer van afvalstoffen.

Voor paarden die erg gevoelig zijn voor wisseling van het rantsoen (van wei naar stal/paddock) of last van hun buik krijgen door de verandering in temperatuur, is een goede Probiotica aan te raden. Een optimale darmflora is belangrijk voor de spijsvertering en het immuunsysteem.

Met al deze tips moeten de dieren wel goed de herfst doorkomen. Ik hoop vooral dat we weinig regen en kou krijgen (sorry voor alle schaatsliefhebbers) en denk dat ik  zelf ook maar een kuurtje Immu boost neem… Op naar het voorjaar!