Ik ben de BOB

zwarte bes

Bobbie, het boomertje van mijn vriendin José, is al ruim 15 jaar oud. Vanavond kwam ze gezellig bij mij eten en meneer mocht mee. Nu heb ik twee erg dominante Ridgeback dames die graag huis en haard en vooral de eettafel verdedigen. Maar.. het kleine hondje staat gelukkig zijn mannetje en wist de aanval van de dames goed af te slaan.

Toen Bobby negen jaar oud was, liep hij erg stram en is er zware artrose bij hem gediagnostiseerd.  Sindsdien krijgt hij ter ondersteuning een supplement voor meer spiermassa, meer spierkracht en sterke spieren, banden en pezen.  Dat is niet alleen ter verbetering van de spierstofwisseling maar ook voor een beter uithoudingsvermogen want José houdt wel van een pittige wandeling. Dus doet zij iedere dag een beetje poeder over zijn eten, voor een sneller herstel na inspanningen en ter ondersteuning bij zijn artrose.

Wat zit er nu in zo’n kruiden-/vitaminen-/aminozuren supplement dat er voor zorgt dat een hondje van 15 nog zo lekker rondwandelt?

Het zijn de alledaagse plantjes als de zwarte bes, guldenroede en de schietwilg, die stofjes bevatten met ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.

Ik zal een klein tipje van de fytotherapie-sluier oplichten: De eerste, de Ribes nigrum heeft een stimulerende werking op zowel de bijnierschors als op de productie van ontstekingsremmende hormonen en werkt primair ontstekingsremmend door zijn cortisonachtige eigenschappen. De Salix alba heeft een bast die is rijk aan salicine, een stof die in het lichaam wordt omgezet in salicylzuur, een sterk aan aspirine (acetylsalicylzuur) verwante stof en een remmer van het enzym cyclooxygenase. Hierdoor heeft het een gunstige invloed op de eicosanoïdenstofwisseling (prostaglandines en leukotriënen). Als laatste de Solidago virga aurea: deze draineert de nieren waardoor afvalstoffen sneller uitgescheiden worden en heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen.

Als je deze bestanddelen combineert met glucosamine, chondroïtine, en natuurlijk de juiste aminozuren en vitaminen, dan doe je het -net als José- goed voor je hond.

Gelukkig heeft Phytonics een supplement dat aan deze criteria voldoet.