Lamgeslagen en uitgewaaid

Een complete boerderij met paarden, schapen, kippen, honden en kat: iedere dierenbezitter weet dat dat veel werk met zich meebrengt en heel veel voldoening geeft. Maar helaas ook zorgen en verdriet. En dan kan je een magazijn vol met supplementen en fytotherapie hebben staan, maar het zijn natuurlijk geen wondermiddelen voor iedere situatie.

Afgelopen dinsdagochtend bij het voeren miste ik een schaap, snel naar de sloot gerend en ja hoor, daar lag ze, meer dood dan levend, alleen het koppie nog boven water. Met man en macht eruit getrokken, ze was nog niet geschoren en Ryeland-schapen hebben een behoorlijke vacht, die nu volgezogen was met water.

De schapen-experts en dierenartsen uit de buurt hadden allemaal een ander –goedbedoeld- advies: scheren/niet scheren, op de benen zo snel mogelijk, maar dat lukte niet, want ze was te zwak, in een warm bad.. niet gedaan want ’s avonds zou het weer gaan vriezen, een borreltje, cortico’s (heeft ze gekregen), ieder uur even op de andere zij draaien (gedaan), pootjes er goed onder, zodat ze zelf kan gaan staan (ging niet, ze strekte haar achterpoten steeds naar achter), antibiotica, moest na twee dagen want toen kreeg ze koorts. Pfff wat verdrietig, ze kon of wilde niet echt, ze gaf het zelf op en is uiteindelijk zaterdagochtend overleden. Ik heb haar natuurlijk zelf Puur Trauma, Puur Spier, Phytonics Immuboost en  Phytonics Strezz gegeven, maar uiteindelijk moest ik de Strezz zelf innemen.

Gelukkig kon ik op Ameland even uitwaaien met de Ridgebacks, wat een plezier om ze te zien spelen op het strand, niet gehinderd door regen, wind en hagel. Wel daarna goed warm houden, want een Rhodesian Ridgeback is tenslotte een Zuidafrikaanse mooiweer hond.