Magnesium

Regelmatig merk ik dat er nog veel mensen zijn die geen idee hebben dat je magnesium kunt geven aan je paard, laat staan dat ze weten waarom je dat zou doen.

Ik vind dit best opvallend, omdat je op internet en in bladen wordt overspoeld met fabrikanten die magnesium producten aanbieden. Veel paardenvoeders bevatten tegenwoordig ook extra magnesium.

Tijd voor wat onderzoek!

Wat is magnesium

Om te beginnen, wat is magnesium eigenlijk? Magnesium is een mineraal, en ook nog eens een heel belangrijk mineraal! Dit mineraal draagt bij aan een goede botopbouw (samen met calcium en fosfor), is erg belangrijk voor de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel en voor een goede werking van de spieren.  Verder is het  betrokken bij zo'n 300 enzymfuncties, waaronder de verwerking van glucose.

Normaal gesproken wordt magnesium opgenomen uit de voeding en dan met name het ruwvoer.  Inmiddels is er bekend dat het magnesiumgehalte in de voeding de laatste decennia aanzienlijk is afgenomen. Door de intensieve voedselproductie wordt de bodemgezondheid sterk verstoord, verder zie je veel verandering in de pH van de grond.

Magnesium tekort?

Het is lastig om aan te tonen dat je paard een magnesium tekort heeft. Magnesium is actief in de cellen, daardoor treden er daar ook verminderde enzymfuncties op. Bij een tekort wordt magnesium ergens anders in het lichaam vrijgemaakt en door de bloedbaan vervoerd naar waar het nodig is (bijvoorbeeld in de spieren). Bij een bloedanalyse kan je dus een normaal of zelfs verhoogde magnesiumwaarde meten, terwijl er op dat moment wél sprake is van een tekort.

Oké, maar hoe weet ik dan of mijn paard een magnesium tekort heeft?

Omdat magnesium van groot belang is voor de spieren kun je het vooral merken aan de spierspanning van je paard. Een paard met magnesium tekort zit strak in de spieren en kan deze maar moeilijk ontspannen. Dit kan je merken in je training aan stijfheid en een snelle verzuring. Ook in rust blijven de spieren vaak strak en zijn soms overgevoelig. Paarden met overgevoelige spieren houden niet van aanrakingen zoals borstelen.
Echter kun je ook in gedrag het een en ander merken. Paarden met een tekort kunnen nerveuzer zijn, prikkelbaarder en heftiger reageren op prikkels van buitenaf. Sportpaarden en paarden die hoog in het bloed staan hebben vaker een grotere behoefte aan magnesium.

Bij ons in de praktijk merken wij dat er een verband is tussen hoefbevangenheid, insuline resistentie en een tekort aan magnesium. Paarden die (chronisch) hoefbevangen of insuline resistent zijn kunnen baat hebben bij extra magnesium. Gelukkig komt hier ook steeds meer onderzoek naar.

Soorten magnesium en opname

Een paard neemt alle voedingsstoffen, mineralen, vitaminen etc. op via de darmen. Als de zuurtegraad (pH) in de darmen verstoort is kunnen de dikke en blinde darm weinig tot geen mineralen opnemen. Je kunt dan bijvoeren wat je wilt, maar zonder effect en is dus zonde van je geld. Een paard heeft nogal snel last van verzuurde darmen omdat krachtvoer een verzurend effect heeft op de darmen. Ook kuilvoer en het meeste weide gras is niet het natuurlijke ruwvoer van een paard.

Kijk dus eerst heel goed naar het rantsoen van je paard en zorg voor een optimale darmflora, eventueel met ondersteuning van een goede Probiotica.

Er zijn een aantal soorten magnesium; magnesium-oxide, – chloride, – acetaat, –carbonaat, -sulfaat, en fosfaat. Een aantal van deze verbindingen kunnen een laxerende werking hebben. De best opneembare vorm voor paarden is magnesium citraat. Uiteraard is het erg belangrijk dat als je je paard een magnesiumsupplement geeft, je kiest voor een goede kwaliteit magnesium en zónder vulstoffen.

Magnesium als supplement

Ik heb verschillende paarden al erg op zien knappen van Magnesium. Paarden die strak in de spieren zaten en nerveus gedrag vertoonde, die nu losser in hun lijf zijn en relaxter in de omgang.

Ik geef mijn eigen paard ook Magnesium. Ik heb een groot paard, met karakter. Ik merkte dat hij ook erg strak bleef in zijn spieren en moeilijk herstelde na inspanning. Verder reageerde hij heftig op aanrakingen zoals borstelen. Hij werd in zijn algehele doen en laten wat narriger. In de eerste instantie heb ik hem 2x daags 1 schepje gegeven, inmiddels staat hij op een onderhoud van 1x daags wat ik overigens wel weer verhoog bij zware training of een periode van stress. Dit werkt voor hem goed en ik merk duidelijk verschil.

Kijk dus goed naar wat jouw paard nodig heeft en wéét wat je geeft!