Ojee een nare hoest!

Afgelopen zondagavond begon mijn kleine hondenvriendje Rico ineens rare geluiden te maken.

Een hoestje, maar dan zo dat het leek alsof er iets vast zat in zijn keel. Nu zou dat ook maar zo kunnen, want net als bij een klein kind verdwijnt er bij dit kleine hondje ook regelmatig wat naar binnen. Hij gaat mee naar stal en ook in mijn huis ligt nog weleens een verdwaald strootje.Ik maakte me dus niet direct zorgen, maar hield hem wel goed in de gaten.

De nacht naar maandag moest hij elk uur wel een paar keer hoesten en tegen de tijd dat het ochtend was kwam er ook wat slijm mee naar boven. Gelukkig zit ik in de luxepositie dat ik tussen de dierenartsen werk, dus meteen even dierenarts Elske Buijs om advies gevraagd.

Zij verdacht hem van een bacterie (Bordetella) of virus (Parainfluenza-virus). Een irritatie van de voorste luchtwegen, in de volksmond komt dit neer op kennelhoest.

Anders dan de naam doet vermoeden hoeft een hond dit niet op te lopen in een kennel. Door verspreiding bij niezen en hoesten en door direct neus- en bekcontact kunnen honden besmet worden met de veroorzakers. Er ging meteen bij mij een lampje branden want met Oud en Nieuw heeft hij met een hondje gespeeld en die had destijds ook een hoestje.

Waarschijnlijk was de weerstand van Rico op dat moment niet goed genoeg om zich hier tegen te weren.
Er spelen meerdere factoren een rol bij het aanslaan van de infectie, de weerstand van de hond en de infectiedruk zijn de belangrijkste. Op plekken waar veel honden bij elkaar komen, zoals uitlaatveldjes, shows en kennels is de kans op besmetting een stuk groter. Hier komt ook de naam kennelhoest vandaan.

Klachten die kunnen voorkomen zijn dus hoesten (vaak harde, droge hoest), kokhalzen met slijm, slecht eten, sloom en koorts.

Rico had alleen de eerste 2 verschijnselen en ik was er op tijd bij. In sommige gevallen raadt een dierenarts aan om het even aan te kijken, maar het is zaak om vooral niet te lang aan te modderen want dan heb je kans dat het een chronische aandoening wordt!

Elske adviseerde mij om een fytotherapeutisch middel te gaan geven dat zij vaker inzet, o.a. bij alle aandoeningen die gepaard gaan met verminderde weerstand tegen infectieziekten, zoals bacteriële-, virale- en schimmelinfecties. De ingrediënten van deze druppel werken immuun stimulerend, en antibacterieel en zijn goed inzetbaar bij luchtwegproblemen (zoals niesziekte bij de kat, kennelhoest bij de hond en droes bij het paard).

Daarnaast kreeg hij nog een ander middel om de luchtwegen te kalmeren en verzachten.

Maandag in de loop van de dag werd de frequentie van het kuchen en hoesten al beduidend minder en er zat ook geen slijm meer bij.

De nacht naar dinsdag heeft hij nog maar 2x wat laten horen en ook woensdag overdag was het minimaal.
Ik ben natuurlijk al langer bekend met de middelen van Phytonics en weet dat ze goed en effectief werken, maar ik was blij verrast hoe snel dit verbeterde!

Uit voorzorg krijgen Rico en zijn beste vriendin, Teckel Sanne, de komende 10 tot 14 dagen deze druppels zodat hun weerstand weer op en top is en ze zich kunnen weren tegen zulke nare aandoeningen!