Toedienen van druppels en poeders? Alle tips op een rij!

Regelmatig ontvangen wij vragen en opmerking van klanten.Niet alleen over de producten en hun werking, maar vaak ook over het toedienen ervan.
Tijd om eens even wat dingen op een rijtje te zetten!

Wij adviseren altijd om druppels niet vlak voor, na of tijdens van een maaltijd te geven. Het idee hierachter is dat de druppels het beste worden opgenomen door schoon mondslijmvlies. Je kan je voorstellen dat bij een vieze paardenmond vol met brok of slobber dit een stuk lastiger is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de honden en de katten.

Een kwartiertje voor of na de maaltijd is al prima, langer er vanaf mag natuurlijk ook.

Je kan ervoor kiezen om de druppels op te zuigen in een klein plastic spuitje en deze dan direct in de mond van het dier leeg te spuiten (1 ml is 20 druppels). De druppels mogen dan eventueel verdund worden met wat water. Ervaring leert dat dieren in het begin even aan de smaak moeten wennen, maar dat dit op den duur heel makkelijk gaat en dat ze het zelfs lekker vinden! Ik ken zelf paarden die het spuitje nog net niet uit de hand van de eigenaar trekken.

Op deze manier kan ook makkelijker de hulp van een slagenoot of staleigenaar ingeroepen worden bij het geven van de medicatie als je zelf niet twee keer per dag op stal kunt zijn. Een spuitje kan dan de dag van tevoren al klaar gelegd worden (niet in de volle zon of bij -10 graden uiteraard).

Werkt dit toch niet prettig? Dan kan je de druppels op een klein stukje lekkers doen (bijvoorbeeld een stukje brood, een snoepje of voor katten een klein beetje kattenmelk).

Geef je meerdere soorten druppels aan je dier? Meng dit dan niet, maar wacht even tot het ene middel goed is doorgeslikt voordat het volgende gegeven wordt.

 

Katten zijn vaak een stuk lastiger als het gaat om het ingeven van middelen.

Indien de kat de druppels niet accepteert, doe de druppels dan op een warm lepeltje en laat de alcohol uit het product verdampen. Geef het daarna verdund met wat water of melk met een spuitje rechtstreeks in de bek.
Ook kunnen de druppels worden aangebracht op de bovenkant van het pootje, controleer dan wel of de kat de druppels van het pootje aflikt.

 

De poeders zijn makkelijker te geven, deze mogen gewoon door de maaltijd gemengd worden. Wel is het aan te raden ervoor te zorgen dat het poeder aan het eten blijft plakken en niet wordt weggeblazen, dit kan bijvoorbeeld met wat water of een klein beetje (geschikte) olie.

Sommige dieren eten de poeders in het begin lastig, mensen vragen zich af hoe dit komt. De poeders zijn o.a. op basis van fytotherapie (ook wel kruidengeneeskunde genoemd), hierdoor ruiken en proeven ze kruidig en hebben ze een vrij specifieke smaak.

Verder zijn er geen kunstmatige geur-, kleur-, en/of smaakstoffen aan toegevoegd.
In de traditionele Chinese geneeskunde is smaak een belangrijke overweging bij het kiezen van het juiste geneeskrachtige kruid om een bepaalde aandoening te behandelen, omdat de smaak van een kruid een belangrijke rol in de therapeutische werking speelt. De werking begint al in de mond dus.

Het kan helpen om in het begin een veel lagere dosering te geven dan aanbevolen zodat het dier rustig kan wennen aan de smaak. Eet je dier dit goed? Dan kun je langzaam uitbouwen naar de aanbevolen dosering.

Ook kan er in het begin een heel klein beetje lekkers aan de maaltijd worden toegevoegd.

Eventueel kunnen de poeders opgelost in water opgezogen worden in een plastic spuit en dan direct in de mond/bek ingegeven worden.

 

Zelf nog andere tips of toch nog vragen?

Wij horen het graag!