Buikfit!

Overgewicht is zowel in de mensen- als in de dierenwereld geen onbekend begrip. Ondergewicht en moeite hebben met op gewicht te blijven is daarentegen nog een beetje een ondergeschoven kindje. Een deel daarvan is denk ik genetisch bepaald, maar ongemakken met het spijsverteringsstelsel kunnen hier ook in meespelen.  Mijn dieren hebben ook geen lading vetreserves over, in een eerdere blog heb ik hier al wat over verteld.

Mijn hondje Rico was ongeveer 7 maanden toen wij hem uit het asiel haalde. Ik heb dus geen idee hoe zijn start is geweest qua voeding etc. In het asiel werd wel verteld dat hij niet altijd goed at. Dat was ook duidelijk te zien, want hij was vrij magertjes en had een doffe vacht.

Al snel merkte ik dat zijn darmpjes niet heel stabiel waren. Er waren dagen dat er een soort oorlogsgeluiden uit zijn kleine lijfjes kwamen, hij wilde dan niet eten en vaak was zijn ontlasting dan ook erg dun.

Uiteraard ben ik eerst met een dierenarts gaan kijken naar de voeding. Na dit aangepast te hebben ging het al een stuk beter, maar nog steeds hadden we dagen met spuitpoep. Rico is met zijn 2,8 kg niet heel groot dus dit soort dagen deden hem zeker geen goed.

Inmiddels krijgt hij nu al enige tijd 2x per dag een klein beetje Clear Intestine door zijn voer heen.

Clear Intestine ondersteunt de spijsvertering. Het bevat bijvoorbeeld het plantje Tormentil (Potentilla erecta), dit werkt eetlustopwekkend. Verder bevat het ook Psyllium husk - Vlozaad (Plantago ovata. De vliesjes van het vlozaad bevorderen de darmperistaltiek en stimuleren daarmee de darmwerking. Hierdoor werkt Psyllium reinigend. Het is goed voor de darmfunctie. Wanneer het met voer wordt gegeven helpt het de ontlasting dikker te maken. Wordt het met water of extra nat (gemaakt) voer gegeven helpt het om de ontlasting zachter te maken en zorgt het voor een betere darmpassage. De vezels ondersteunen het verzadigingsgevoel en zorgen voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel.

Clear Intestine kan ook geven worden aan paarden die zand eten.

Sinds Rico dit krijgt gaat het zoveel beter met hem! Hij eet goed en zijn vachtje glimt weer. Een hele enkele keer heeft hij nog een mindere dag, maar meneer snaait nog weleens wat mee wat niet voor hem bedoelt is dus dat helpt ook niet echt. Overigens komen die mindere dagen niet alleen heel veel minder voor, ze zijn ook veel minder heftig en veel sneller weer over.

Ook mijn paardenkind is geen zwaargewicht. Toen ik hem kocht was hij behoorlijk schraal en had een opgetrokken buik. Ik dacht dat het kwam omdat hij binnen korte tijd veel verschillende stallen had gezien en dat het met een goede kwaliteit en flinke hoeveelheid ruwvoer wel snel zou opknappen. Helaas viel dit tegen. Zijn opgetrokken buik was een aanwijzing dat hij last had van zijn maag. Symptomen hiervoor kunnen onder andere zijn: verminderde eetlust en vermagering, doffe vacht, verminderde prestaties, gapen, lichte koliekverschijnselen, tandenknarsen en diarree.

Ik kon onbeperkt ruwvoer aanbieden wat ik wilde, maar hij at daar simpelweg te weinig van. In overleg met een van onze dierenartsen ben ik hem toen Gastri comp gaan geven. Gastri comp is een poeder die je gewoon door het voer kan geven, bijvoorbeeld door wat slobber.

Het bevat een combinatie van ingrediënten die de maag en de maagwerking ondersteunen. Bijvoorbeeld Grote engelwortel (Angelica archangelica), dit werkt eetlustopwekkend en verbetert de gehele spijsvertering. De plant werkt rustgevend, ontspannend en regulerend op de maag. Verder werkt de plant goed tegen gasvorming. Ook zit er IJslandsmos (Lichen islandicus) in, wat zowel een verzachtende als spijsvertering bevorderende en eetlustopwekkende eigenschappen heeft en Pepermunt (Mentha piperita) wat antiseptische eigenschappen heeft, de afgifte van spijsverteringssappen stimuleert en ontspannend en ontkrampend werkt.

Hij ging zijn eten weer met smaak eten en de opgetrokken buik was weg!

Bij beide moet ik goed op blijven letten dat ze niet terugvallen in gewicht. Het zijn nou eenmaal geen gulzige dieren en hebben niet ontzettend veel reserves qua gewicht. Mijn paard krijgt dus ook nog steeds, met name in voor hem stressvolle periodes, Gastri comp.

Uiteraard is in zulke gevallen een goede kwaliteit en uitgebalanceerde voeding het allerbelangrijkste, maar dan moet het lichaam wel in staat zijn dit goed op te nemen en dat is helaas niet altijd het geval. Mijn jongens gaan inmiddels zo goed dat ik de doseringen aan het afbouwen ben en hopelijk hebben de Phytonics producten ze goed genoeg ondersteunt dat ze het straks weer helemaal zelf kunnen, wordt vervolgd!